Domokos László interjút adott a Magyar Időknek

Domokos László interjút adott a Magyar Időknek
Interjút közölt Domokos Lászlóval a Magyar Idők című napilap. Az Állami Számvevőszék elnöke kifejtette: a béreket terhelő adók szintjét nagymértékben csökkenteni kell, ennek fedezetét pedig a feketegazdaság további visszaszorításával lehet megteremteni. Véleménye szerint az utóbbi években jelentősen visszaszorult itthon az adóelkerülés, de hosszabb távon a szomszédos Ausztria példáját kell irányadónak tekinteni, ahol az unió legalacsonyabb szintjén, mindössze 12 százalékon áll a szürke és feketegazdaság aránya.
– A legújabb kimutatások szerint 2017 első hat hónapjában 140 milliárd forinttal emelkedtek az adóbevételek a múlt esztendő első fél évéhez képest. Ön szerint levonható-e ebből a részadatból bármilyen következtetés?
 
– Megítélésem szerint igen. Ha röviden akarnék fogalmazni, azt mondhatnám, működik az a rendszer, amit az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jó ideje szorgalmaz. Bővebben kifejtve arról van szó, hogy az elmúlt évek gazdaságpolitikai lépései és kedvező makrogazdasági folyamatai nyomán Magyarország most már a versenyképesség javítására helyezheti a hangsúlyt. Ennek pedig az az alapja, hogy a feketegazdaság elleni lépések, vagyis az adóbeszedés fejlesztése immár több bevételt hoz a költségvetésnek, mint amit a kormány az adóterhek mérséklésére és a bérek emelésére fordít. Ez pedig amellett, hogy versenyképesebbé teszi a magyar gazdaságot, növeli a társadalom életszínvonalát is.
 
– Ön szerint csak a munkavállalás terhein kellene csökkenteni, vagy szükséges volna faragni az általános forgalmi adón (áfa) is?
 
– Az áfa rendkívül érzékeny adónem, érdemes vele vigyázni. Mivel ez a köztehertípus jelenti a költségvetés bevételeinek egyik legnagyobb részét, ezért akár néhány százalékos csökkentés is százmilliárdos kiesést jelenthet. Az Állami Számvevőszék évek óta figyelmeztet erre a kockázatra, ezért én óvatosságot javaslok az áfacsökkentés kiterjesztése kapcsán. Ráadásul a tapasztalatok azt mutatják, hogy a forgalmi adó mérséklése nem feltétlenül jelenik meg a lakossági árakban, tehát az emberek nem biztos, hogy kevesebbet fizetnek a boltokban, a költségvetésen viszont könnyen lyukat üthetnek a kieső összegek.
 
Az interjú teljes terjedelmében a Magyar Idők online hírportálján, ide kattintva olvasható.