Európai Parlamenti delegáció az Állami Számvevőszéknél

Európai Parlamenti delegáció az Állami Számvevőszéknél
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke és az ÁSZ vezető tisztségviselői fogadták az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának (CONT) Magyarországon tartózkodó delegációját, 2017. szeptember 20-án. A találkozón Domokos László elnök és az ÁSZ tervezési igazgatója részletes tájékoztatást adott az európai uniós források felhasználását, valamint a pénzek elosztásában közreműködő intézményeket érintő számvevőszéki ellenőrzésekről és elemzésekről, a magyar EU-tagság pénzügyi mérlegének elemzési tapasztalatairól, valamint több, a bizottság által vizsgált témakörről is. Domokos László kiemelte: szabályosabb és eredményesebb az európai uniós pénzek felhasználása Magyarországon, mint a korábbi, 2007-2013 közötti támogatási időszakban volt. 
Domokos László bevezetőjében rámutatott: az ÁSZ stratégiai célja, hogy az uniós és egyéb nemzetközi források, kötelezettségek vizsgálatában erősítse tanácsadó szerepét a megbízható pénzügyi menedzsment érvényesítése érdekében, kiemelt figyelmet fordítva az EU Bizottság és az Európai Számvevőszék hazánkat érintő ellenőrzési tevékenységében való együttműködésére, elkerülve ugyanakkor a párhuzamos ellenőrzéseket. Hozzátette: ugyanis az Európai Unió működéséről szóló szerződés 285. cikke kimondja, hogy az uniós források pénzügyi ellenőrzését az Európai Számvevőszék végzi.
 
Európai Parlamenti delegáció az Állami Számvevőszéknél
 
A 2010 óta lezajlott számvevőszéki ellenőrzések arra világítottak rá, hogy az európai uniós források lekötésének hatékonysága fokozatosan javul, ugyanakkor a 2007-2013 közötti programozási időszakban a folyamatot még hátráltatta a koncentrált stratégiai tervezés hiánya, valamint a források kifizetésének elhúzódása - mondta az ÁSZ elnöke. Stratégiai tervezés hiányában a támogatásra pályázók körében elsődleges szemponttá a források „elnyerése" vált. Mivel az uniós forrásokat nem befektetésként kezelték, így az nem tudta a kívánt mértékben ösztönözni a munkahelyteremtést és a gazdaság élénkítését – összegzett Domokos László. Hozzátette: különösen a 2007-2013-as programozási időszak első felében az elnyert támogatások nehezen és lassan jutottak el a kedvezményezettekhez, ami az eredményességet befolyásolta negatívan.
 
Mindezzel együtt az ÁSZ elnöke kijelentette: Magyarország – többek között az ÁSZ szisztematikus ellenőrzéseinek is köszönhetően – tanult a korábbi tapasztalatokból. A Kormány 2014-től átalakította, hatékonyabbá tette az európai uniós források felhasználását koordináló intézményrendszert, illetve jogszabályi környezetet, ami egyrészt felgyorsította a források lekötését és kifizetését, másrészt csökkentette a kockázatokat. Ennek köszönhetően ma szabályosabb és eredményesebb az európai uniós pénzek felhasználása Magyarországon, mint a korábbi 2007-2013 közötti támogatási időszakban volt – szögezte le az elnök.