Domokos László

Címke: Állami Számvevőszék

A pénzügyi tervezés alternatívái

Válság idején és előre nem látható, váratlan élethelyzetekben mindig felmerül bennünk a kérdés: mit tehettünk volna, hogyan készülhettünk volna fel a rendkívüli eseményekre? Erre egyaránt vannak örökérvényű, valamint a jelen krízishelyzetre szabott javaslataim.
Elolvasom »

Ne az ellenőrzést, hanem a bürokráciát csökkentsük!

Az ÁSZ egyik fontos feladata, hogy az ellenőrzések tapasztalatai és szakmai elemzései alapján javaslatokkal támogassa a törvényhozást. Ebben a feladatkörében képviseli az ellenőrzöttek jogos, megalapozott igényeit, a társadalomnak a különféle intézmények és szervezetek hatékony és felelős működésére vonatkozó érdekeit. Ezek a javaslataink természetesen korántsem mindig találnak lelkes fogadtatásra, hiszen esetenként a megszokott, épp ez...
Elolvasom »

Kevesebb készpénz - fehérebb gazdaság

A készpénzhasználat csökkentéséről, illetve az online ügyintézés kiterjesztéséről is döntött a gazdasági operatív törzs keddi ülésén. A meghozott döntéseket azért üdvözlöm, mert annak mindkét eleme hozzájárulhat a magyar gazdaság fenntartható kifehérítéséhez.  
Elolvasom »

A modernkori számvevőszék arcai

„Az Állami Számvevőszék az ellenőrzési tapasztalatain alapuló megállapításaival, javaslataival, tanácsaival segíti az Országgyűlést, annak bizottságait, és az ellenőrzött szervezetek munkáját, amellyel elősegíti a jól irányított állam működését.” Ismerős passzus lehet ez azok számára, akik járatosak az Állami Számvevőszékről szóló törvény előírásaiban. De a gyakorlatban hogyan jelenik meg és mit jelent az ÁSZ fenti törvényi megfogalmazá...
Elolvasom »

A gazdaság kifehérítése zöldít, míg a feketegazdaság ellenőrizetlenül szennyez

2020. október 26-án került sor a XIV. Nemzetközi Adókonferencia megrendezésére, amely idén az „Adózás Európában” tárgykört járta körül. Az online eseményen lehetőségem volt megosztani a gondolataimat az áfa-bevételek szerepéről a költségvetés fenntarthatóságában.
Elolvasom »