Domokos László

Címke: költségvetés

A költségvetés rugalmassága és a vezetői felelősségvállalás a kiszámítható és biztonságos gazdaság alappillérei

A 2023. évi központi költségvetési törvénytervezet Magyarország stabilitásának megerősítésére, a gazdaság élénkítésére helyezi a hangsúlyt mindamellett, hogy kellő mozgásteret biztosít a jelenlegi világgazdasági körülményekre tekintettel. A vezetés felelőssége felértékelődik, ugyanis a vezetők által kijelölt utaknak meghatározó szerepe van a jól irányított állam működésében. A 2023. évi költségvetési törvényjavaslat parlamenti vitájához...
Elolvasom »

Elnöki kommentár a KT részére készített elemzéshez

2021-ben a várakozásokat meghaladva, a magyar gazdaság egy igazán sikeres évet zárt. A gazdasági növekedés újraindulása és a költségvetési egyensúly javulása megfelelő mozgásteret teremtett az idei év új kihívásainak megválaszolásához.
Elolvasom »

Elnöki kommentár a KT részére készített számvevőszéki elemzések összefoglalójához

Az elmúlt 10 évben az Állami Számvevőszék elemzésekkel támogatta a Költségvetési Tanács munkáját, amellyelhozzájárult ahhoz, hogy a Költségvetési Tanács valamennyi döntését konszenzussal hozta meg.
Elolvasom »

Válságkezelés, a kiegyensúlyozott gazdaságpolitika záloga

Az ÁSZ meghatározta, hogy mi lesz a válságkezelés értékelésének a kritériuma. Ez pedig nem egy azonnali segélyosztás, hanem egy hosszabbtávú, modernizációval összekötött válságkezelés – említettem az elmúlt év során számtalanszor. A 2020. évi zárszámadás kapcsán ne feledkezzünk meg a válságkezelés kereteiről, lehetőségeiről, valamint azok következményeinek bemutatásáról sem, mind nemzetgazdasági, mind ellenőrzési viszonylatban.
Elolvasom »

Lezárult a 2020. évi költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

Az Állami Számvevőszék megállapította, hogy a 2020. évi zárszámadási törvényjavaslatban szereplő teljesített költségvetési bevételi és kiadási adatok megbízhatóak, a központi költségvetés végrehajtásában jog- és hatáskörrel rendelkezők szabályszerűen gazdálkodtak a közpénzekkel. Jelen írásomban azt mutatom be, hogy mit jelent ez és milyen hatással vannak ezek a folyamatok az Önök életére.
Elolvasom »