Domokos László

Címke: GDP

A magyar gazdaság nyitottsága számokban

A Központi Statisztikai Hivatal becslése alapján hazánk gazdasági teljesítménye 7,1%-kal bővült, azonban kevesebb szó esik azokról az okokról, amelyek fontos szerepet játszottak a gazdaság ilyen mértékű fellendülésében. Az elmúlt időszak válságkezelésének sikere többek között a magyar gazdaság nyitottságában rejlik. De mit is jelenthet ez?
Elolvasom »

Jól vizsgázott a gazdaság rezilienciája

2022. február 15-én tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal a bruttó hazai termék 2021. IV. negyedévre vonatkozó első becslését. Ezen adatok szerint a 2021. évben a gazdasági teljesítmény dinamikusan, 7,1%-kal bővült. Mindez jelentősen meghaladja a gazdasági növekedés becslésével foglalkozó nemzetközi szervezetek korábbi várakozásait. Továbbá azt is indokolt hangsúlyozni, hogy kedvező hatással van az államadósság-mutató alakulására.
Elolvasom »

Milyen érvek szólnak a három százalék alatti hiánycél mellett?

Három százalékos hiány az, amelynek a finanszírozása nem jár együtt hazánk külföldi eladósodottságának növelésével, illetve nem járul hozzá az infláció növekedéséhez – emelte ki Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a jövő évi költségvetésről szóló parlamenti vitában elhangzott expozéjában.
Elolvasom »

Az állami költségvetés tervezetének ÁSZ elemzéséhez/2.

Az Állami Számvevőszék elemzésekkel és tanulmányokkal segíti a Költségvetési Tanácsot feladatai ellátásában. Az ÁSZ a 2021. évi központi költségvetés véleményezéséhez kapcsolódó elemzés céljának megfelelve véleményt ad arról, hogy a 2021. évi költségvetési törvényjavaslat tervezése során a jogszabályokban előírt feltételek teljesültek-e, továbbá konkrét kockázatokra felhívva a figyelmet segíti a tervezés eredményességét. Fontos kérdés v...
Elolvasom »