Domokos László

A gazdasági versenyképesség és a klímavédelem szorosan összefügg

2019-09-11 09:32
„Magyarországon megvalósult a fenntartható kifehérítés modellje” – jelentette ki Domokos László a Magyar Nemzetnek adott interjúban. Az ÁSZ elnöke rámutatott: ideális a helyzet, ha az állam úgy tudja növelni adóbevételeit, hogy közben nem emel az adókulcsokon. Domokos László kifejtette: a fehérítésből befolyó többletbevételekből az újabb tehercsökkentésre, a költségvetési hiány további mérséklésére és különféle közfeladatok megvalósítására, például a klímavédelemi célokra is fordíthat az állam.
Rendkívüli eredmény — röviden így értékelte a Magyar Nemzetnek az Állami Számvevőszék elnöke, hogy a legfrissebb kimutatás szerint tíz százalék alá csökkent Magyarországon az áfarés, vagyis száz beszedhető forgalmi adóforintból az adóhivatal több mint 90-et be is szed.
 
– Kijelenthetjük, hogy az utóbbi években Magyarországon megvalósult a fenntartható kifehérítés modellje – szögezte le Domokos László, utalva arra, hogy hatékonynak bizonyultak az online pénztárgépek, az ekáer és az online számlázás, miközben a közterhek – főként az úgynevezett munkát terhelő adók – folyamatosan csökkennek. – A kérdés most az, hogy a feketegazdaság visszaszorításából származó pénzt mire költse az állam – mutatott rá Domokos László, majd folytatta: az ÁSZ elemzései alapján tovább kell csökkenteni a munkára rakódó terheket, vagyis a járulékokat, a személyi jövedelemadót vagy a vállalkozások által fizetendő szociális hozzájárulási adót.
 
– De – tette hozzá – tovább mérsékelhető a költségvetés hiánya, s mód van arra is, hogy bizonyos, a közösség számára fontos célokra áldozzon az állam. Idesorolható például a klímavédelem. Utóbbi kapcsán az elnök rámutatott, hogy a klímavédelem és a gazdasági versenyképesség szorosan összefügg egymással. Úgy vélekedett: a klimatikus viszonyok változásához alkalmazkodni kell, ez a gazdaság hosszú távú fejlődésének egyik záloga.
 
– Az ÁSZ elemzése nemrégiben egyértelműen rávilágított, hogy a következő évtizedben azok lesznek a versenyképes nemzetgazdaságok, amelyek az üvegházhatású gázok kibocsátását mérséklő technológiákat, technikákat nagy arányban fejlesztik és alkalmazzák. Magyarországnak az adóbeszedés hatékonysága mellett ebben is érdemes élen járnia – húzta alá Domokos László.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.