A Rádió Orientnek adott interjút Domokos László

A Rádió Orientnek adott interjút Domokos László
A válságon mára nemcsak túljutott, de saját lábra is tudott állni a magyar gazdaság – mondta a Rádió Orientnek az Állami Számvevőszék elnöke november 14-én a vele készült interjú során. Domokos László felhívta a figyelmet, hogy az állam számára további feladat ennek a pozitív tendenciának a fenntartása, valamint az állammenedzsment megújítása. 
Az interjú során Domokos László rámutatott, hogy a mai gazdaságpolitika alappillére lett a munka alapú gazdaság, az adócsökkentés és a gazdaság kifehérítése. Az elmúlt három évben a központi költségvetés ellenőrzésében sem talált jelentősebb hibát az ÁSZ. Az elnök ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy megújításra szorul az állami szolgáltatásokat ellátó intézmények vezetése, szervezete. Ennek oka, hogy bár a rendszerváltás óta eltelt 28 év alatt a világ megváltozott, ehhez az intézmények és a vállalatok nem alkalmazkodtak megfelelően. Miközben az üzleti szférában mindennek hatására nagyot fejlődött az intézményirányítás, addig az állami szervek nem reagáltak rugalmasan a megváltozott környezetre.
 
Domokos László kiemelte: a közszférában átlátható gazdálkodásra és egyértelmű kommunikációra van szükség. Ennek elősegítésére az Országgyűlés 2015-ben határozatot fogadott el az Állami Számvevőszék tanácsadó szerepének megerősítése érdekében. Ennek mentén a hivatal el is kezdte a közszféra vezetőinek képzését. Legfontosabb cél: az átláthatóság és az integritás, hiszen ezek nélkül az állam nem tud biztonságot adni polgárai számára. „A jól működő államhoz szemléletváltásra van szükség” – zárta szavait az ÁSZ elnöke.
 
Az interjúról ide kattintva olvasható részletes híradás.
 
Ide kattintva pedig az interjú hanganyaga hallgatható meg.