Domokos: Fel kell készülni a védekezésre

Domokos: Fel kell készülni a védekezésre
Ha újabb krízis alakulna ki a világgazdaságban, Magyarországnak készen kell állnia a kivédésére, s ebben fontos feladat hárulhat az eddig elért eredmények kommunikációjára – mondta a Magyar Időknek adott interjújában Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.
– A közpénzek elköltését felügyelő szervezet vezetőjeként mit gondol, gazdaságpolitikájának kialakításakor mely tényezőkre kell figyelnie az új kormányzatnak?

– Az elmúlt két-három évben arról beszélhettünk, hogy Magyarország – a gazdasági szempontok alapján – kegyelmi állapotban volt, a külső és a belső feltételrendszer is igen kedvezően alakult. Mára a helyzet megváltozott, a nemzetközi gazdaság kilátásai azt valószínűsítik, hogy a közeli időszakban globális válsággal kell számolnunk. Nem szabad elfelejteni, hogy a fák nem nőnek az égig.
 
– A különféle előjelek alapján mikorra várható a krízis, s vajon milyen horderejű lehet?

– A valódi kérdés a magyar kormányzat számára igazából nem a hol és a mikor. A feladat abban áll, hogy fel kell készülni a válságra, mégpedig minél gyorsabban. Olyan helyzetben kell lennie az államháztartásnak és a gazdaságnak, hogy ha holnap ránk ront egy újabb nemzetközi krízis, az ne érje hazánkat felkészületlenül, ne okozzon meglepetést, és a kormány – ha kell – bele tudjon avatkozni a folyamatokba a maga eszközeivel.

– Milyen szempontok határozhatják meg az esetleges válság elleni mostani felkészülést?

– Abból érdemes kiindulni, hogy nem tudjuk, mit hoz a jövő. Ezért először is tartalékot kell létrehozni, majd rugalmassá kell tenni a rendszereket. Vegyük az első pontot, a tartalékképzést. A kormány célkitűzése, hogy idővel nullszaldós legyen a költségvetés, vagyis – egyszerűen szólva – az állami bevételek fedezzék a kiadásokat. Úgy vélem, ehhez az elvhez akár már a jövő évi számok meghatározásakor is közelíthetnének a döntéshozók, de 2020–21-ben, álláspontom szerint, ez fontos szempont kell legyen.

Az interjút teljes terjedelmében ide kattintva olvashatják.