Domokos László

Domokos László a Becket Szent Tamás emlékünnepségen vett részt Esztergomban

2017-01-06 11:07
2017. január 5-én Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke is meghívottja volt a Rudnay Sándor Kulturális és Városvédő Egyesület által rendezett Becket Szent Tamás napi esztergomi ünnepségnek.
A Becket Szent Tamás napi ünnepség immár hagyományosan minden év január 5-én kerül megrendezésre Esztergomban, ahol egy városrész és egy hegy is Becket Tamás nevét viseli. Ennek oka, hogy Becket Szent Tamás canterburyi és Bánfi Lukács esztergomi érseket személyes jó barátság kötötte össze évszázadokkal ezelőtt. Becket Tamás szentté avatása után elsőként Esztergomban neveztek el róla prépostságot, valamint a Szent Tamás-hegyi kápolnában helyezték el a szent ereklyéit is, amelyek 1538-ban kerültek a városba.
 
 
Becket Szent Tamás mártírhalála - forrás: http://esztergomieletkepek.blog.hu
 
Az emlékünnepség ökumenikus megemlékezéssel kezdődött az esztergomi Szent Tamás-hegyi kápolnánál, majd a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeum lovagtermében folytatódott. Először Kiss-Rigó László mondott ünnepi köszöntőt, aki a Rudnay Sándor Alapítvány kuratóriumának az elnöke, majd ezt követően „Keresztény gyökerek, európai identitás” összefoglaló blokkban Karol Biernacki, a Lengyel Köztársaság tiszteletbeli konzula, Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója és Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Biztonságpolitikai és Nemzetközi Együttműködésért felelős államtitkára osztotta meg a gondolatait. A megemlékezést Esztergom város polgármestere, Romanek Etelka beszéde zárta.