Domokos László

Domokos László: a bérek ügye a legfontosabb ma Magyarországon

2017-10-13 12:55
AZ ÁSZ elnöke a héten interjút adott a Magyar Időknek a magyar gazdaság és költségvetés helyzetéről. Domokos László kiemelte: az EU-s támogatások átmeneti csökkenése mellett is 2,2%-al bővült a honi gazdaság, ami egyértelműen jelzi, hogy az uniós támogatások nélkül is működik a magyar modell. AZ ÁSZ elnöke beszélt a fenntartható kifehérítés fontosságáról is, melynek kiemelt elemeként a feketegazdaság visszaszorításából keletkezett állami többletbevételeket adócsökkentés formájában vissza kell adni a lakosságnak.
A számvevőszék a napokban fejezte be a tavalyi költségvetés végrehajtásának ellenőrzését, így az elmúlt esztendő eseményei kapcsán friss és részletes információk állnak rendelkezésre. Ezek arról árulkodnak, hogy 2016 kivételes év volt, fajsúlyos gazdasági fordulatot hozott. Az Európai Bizottság tavaly a reméltnél kisebb összeget folyósított Magyarországnak, emiatt komoly összegek hiányoztak. A honi gazdaság ezzel együtt is 2,2 százalékkal bővült, vagyis kijelenthető: uniós támogatások nélkül is működik a magyar modell.
 
Az elmúlt esztendő kapcsán az ÁSZ egyik lényeges megállapítása az volt, hogy 2016-ban a magyar gazdaság tulajdonképpen a saját erejéből fejlődött, előre tudott lépni. Ennek pedig az volt az egyik fő oka, hogy tavaly kereken egy tucat olyan kormányzati program, intézkedéscsomag volt életben, amely a gazdaság fellendülését segítette. Ezek közé tartozott például a korkedvezményes nyugdíjak megszüntetése, a feketegazdaság visszaszorítása vagy éppen az önkormányzatok hitelfelvételének keretek közé szorítása, s a különféle állami életpályamodellek bevezetése. Különböző programok, különböző hatás, de mégis kézzelfogható eredmények. AZ ÁSZ megfogalmazott emellett egy másik fontos megállapítást is, amely úgy szólt: a foglalkoztatás ügyében áttörést hozott 2016. A foglalkoztatottsági adatokban elértük ugyanis az uniós átlagot, felzárkóztunk versenytársainkhoz.
 
A Domokos Lászlóval készült interjú teljes terjedelmében itt olvasható.