Domokos László

Domokos László a Kossuth Rádió 180 perc című műsorának vendége volt

2016-05-10 11:00
A Kossuth Rádió 180 perc című műsorának vendége volt Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke május 9-én, hétfőn. A beszélgetés apropója a 2017. évi költségvetési törvénytervezet, és annak ÁSZ általi véleményezése volt.
Az ÁSZ elnöke az elmúlt héten adta át a 2017. évi költségvetési törvényjavaslatról készített számvevőszéki véleményt az Országgyűlésnek, teljesítve ezzel az ÁSZ törvényi kötelezettségét. Domokos László ismertette, hogy az Országgyűlés csak akkor kezdheti meg a költségvetésről szóló vitát, miután az ÁSZ véleményezte a költségvetési törvényjavaslatot.
 
Az ÁSZ Vélemény szerint a 2017. évi költségvetési törvényjavaslat megalapozott. Domokos László kiemelte, hogy a törvényjavaslatban szereplő bevételek teljesíthetőek, valamint a tervezéshez kapcsolódó jogszabályokat döntő részben betartották, egyedül a másodlagos hiánycélnál van jogszabállyal ellentétes állapot, amely majd a parlamenti viták során javítható lesz. Az ÁSZ elnöke fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a költségvetési törvénytervezetben egy több mint háromszázmilliárdos, valós tartalék jelenik meg, amely biztonságot teremt a költségvetésnek. Hangsúlyozta, hogy az ÁSZ bevételi oldalon 5,6 milliárd Ft-ot, kiadási oldalon 61 milliárd Ft-ot ítélt kockázatosnak, ezek volumene azonban nem számottevő. A részletes ÁSZ véleményben a képviselők megismerhetik ennek hátterét, és a parlamenti vita során figyelembe tudják venni.
 
Újságírói felvetésre Domokos László megerősítette, hogy az egészségügy elmúlt éveit súlyos, rendszerszintű gazdálkodási hiányok jellemezték, amelyet az ÁSZ ellenőrzési tapasztalatai is alátámasztanak. Jelenleg jellemzően nem pénzügyi szakemberek, hanem orvosok irányítják a kórházakat, és döntenek gazdasági kérdésekben, több milliárdos költségvetésről. Domokos László fontosnak tartotta a jövőre nézve, hogy – az egyetemekhez hasonlóan, európai szinten ismert modell alapján – kancellárok hangolják össze az egészségügyben a háttértevékenységeket és döntsenek a gazdasági kérdésekben, megteremtve ezzel annak a lehetőségét, hogy az orvosok a gyógyításért, a kancellárok pedig kimondottan a költségvetés szabályaiért feleljenek.
 
A teljes beszélgetés meghallgatható itt hallgatható meg.