Domokos László

Domokos László: a szakképzés nemzetgazdasági szempontból is stratégiai terület

2014-04-10 14:09

Számos szabálytalanságot tárt fel az Állami Számvevőszék a gazdasági kamarák és a gyakorlati képzőhelyek költségvetési támogatásai felhasználásának ellenőrzése során. A témában tartott sajtótájékoztatón Domokos László rámutatott: egy szülő számára elsődleges fontosságú, hogy tudja, a gyermeke valóban részt vesz-e a gyakorlati képzésen. Az ellenőrzött képzőhelyek közel felénél ugyanis ez nem volt igazolható.

A gazdasági kamarák ellenőrzését 2012-es megindítását alapvetően két tényező indokolta - mondta le az ÁSZ elnöke. Egyrészt a gazdasági kamarákra vonatkozó törvény 1999-es hatályba lépése óta az ÁSZ nem ellenőrizte a testületeket. Másrészt a szakképzési hozzájárulásokról szóló 2012-es számvevőszéki jelentés komoly hiányosságokra világított rá a gazdasági kamarák szakképzéssel összefüggő feladataival kapcsolatban.

 

 

 

Az ÁSZ elnöke leszögezte: a szakképzés rendszere a nemzetgazdaság szempontjából is stratégiai, a munkaerőpiachoz szorosan kötődő, nagy jelentőségű terület. Domokos László felhívta a figyelmet, hogy a beruházások ösztönzése, a nagy beruházásokhoz kapcsolódó adókedvezmények rendszere, az állam piacszervező képessége, a versenyképes tudás megszerzése és hasznosítása mind-mind olyan stratégiai jelentőségű területek, amelyek hatással vannak Magyarország gazdasági mutatóinak további javítására, az államadósság csökkentésére, a GDP növekedésének ösztönzésére.


Domokos László emlékeztetett, hogy az ÁSZ 2013. augusztus 1-jén hozta nyilvánosságra első jelentését a témában. Mivel az ellenőrzésünk súlyos társadalmi és közpénzügyi problémákra irányította rá a figyelmet, számos szabálytalanságot tárt fel, ezért annak folytatása mellett döntöttünk - tette hozzá az ÁSZ elnöke.

 

 

Mint mondta: rendkívül indokolt volt a gazdasági kamarák és a gyakorlati képzést végző gazdálkodó szervezetek ellenőrzésének folytatása. Az ÁSZ a második ütemben kilenc gazdasági kamara - közte két agrárkamara - valamint 122 gyakorlati képzést végző szervezet 2009-2011 közötti tevékenységét értékelte. Többek között kiderült, hogy az ellenőrzött gazdálkodó szervezetek közel fele megsértette a szakképzési törvény előírásait - emelte ki Domokos László.

 

 

Kifejtette, hogy az ellenőrzött gazdálkodó szervezetek 44%-a - a kamarák ellenőrzései ellenére - megsértette a szakképzési törvény nyilvántartások vezetésére vonatkozó előírásait. Nem volt igazolt a tanulók gyakorlati foglalkozásokon való rendszeres részvétele, mulasztása és értékelése. Ezek a gazdasági szervezetek az időszakban csaknem 380 millió forintot számoltak el szakképzési hozzájárulási kötelezettségük csökkentéseként és ennek eredményeképpen mintegy 112 millió forintot igényeltek vissza - mutatott rá az ÁSZ elnöke.

 

Domokos László reményét fejezte ki, hogy az ÁSZ ellenőrzési megállapításaival érdemben hozzájárulhat a szakképzési feladatok hatékonyabbá tételéhez, azok szabályszerű ellátásához, ellenőrzéséhez, hiszen - mint fogalmazott - a gyakorlati szakképzés társadalmi, nemzetgazdasági és munkaerőpiaci szempontból is stratégiai jelentőségű terület.