Domokos László

Domokos László átadta az Állami Számvevőszék 2015. évi beszámolóját az Országgyűlésnek

2016-04-28 16:11
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke április 28-án az Országházban találkozott Jakab Istvánnal, az Országgyűlés alelnökével. A szakmai találkozó alkalmával Domokos László átadta az Állami Számvevőszék 2015-ös tevékenységéről és működéséről szóló beszámolóját.  Az egyeztetésen szó esett az ÁSZ 2015-ben elvégzett ellenőrzéseiről és arról, hogy az ÁSZ ellenőrzések hogyan járultak hozzá a makrogazdasági folyamatok fenntarthatóságához, valamint a gazdasági növekedéshez. Domokos László a találkozón elmondta - az ÁSZ kiemelten fókuszált az államadósságra és a költségvetési egyensúlyra ható területekre, illetve nagy hangsúlyt helyezett közfeladatokat ellátó, a magyar emberek számára közszolgáltatásokat nyújtó gazdálkodó szervezetek ellenőrzésére.
 
Domokos László a szakmai találkozó alkalmával hangsúlyozta: Az ÁSZ 2015-ben 221 jelentést hozott nyilvánosságra. Az ellenőrzések hasznosulása érdekében a mintegy 750 ellenőrzött szervezetből 350-nek közel 2000 intézkedést igénylő javaslatot fogalmazott meg, a feltárt szabálytalanságok, hiányosságok kijavítása, valamint a beazonosított kockázatok csökkentése érdekében.
 
Domokos László átadta az Állami Számvevőszék 2015. évi beszámolóját az Országgyűlésnek
 
Kiemelte: 2015-ben az ÁSZ több tucat önkormányzati és állami tulajdonú, vagy többségi állami tulajdonú gazdasági társaságot ellenőrzött. Ennek keretében került sor a rezsicsökkentésben is érintett önkormányzati távhő- és hulladékgazdálkodó társaságok ellenőrzésére. Az ÁSZ elvégezte mind a 22 állami erdőgazdaság ellenőrzését is. Tavaly az ÁSZ befejezte a felsőoktatási intézmények átfogó, rendszerszintű ellenőrzését és hozzájárult az ágazat működését szabályozó törvények megújításához, az intézmények pénzügyi- és vagyongazdálkodására vonatkozó előírások megerősítéséhez.
 
Domokos László átadta az Állami Számvevőszék 2015. évi beszámolóját az Országgyűlésnek
 
Az Állami Számvevőszék 2015. évi beszámolójának Országgyűlés részére való átadásáról az ÁSZ Hírportálján olvashat bővebben.