Domokos László

Domokos László: Az ÁSZ-nak szívügye a környezetvédelem

2012-05-22 17:08
2012. május 22-én Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, valamint Holman Magdolna felügyeleti vezető sajtótájékoztatót tartott, amelynek témája az EU hulladékszállításról szóló jogi szabályozása érvényesítésének ellenőrzése volt.
„Szemétszállítás határok nélkül - Betartják-e az uniós szabályokat? Párhuzamos ellenőrzés 8 európai országban" címmel tartott sajtótájékoztatót Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, valamint Holman Magdolna felügyeleti vezető.

Magyarország is csatlakozott ahhoz a vizsgálathoz, amelyben nyolc ország számvevőszéke arra keresi a választ, hogy vajon betartják-e a hulladékszállításra vonatkozó szabályokat Európában. Az Állami Számvevőszék ennek kapcsán hozta nyilvánosságra legfrissebb jelentését, amelyből kiderül, hogy az országhatárt átlépő hulladék szállítmányok ellenőrzése nem volt megfelelő. Így történhetett, hogy 2008 és 2010 között illegális szállítmányok is érkezhettek hazánkba.

 

Részlet Domokos László tájékoztatójából


„A szemétszállítások ötöde illegálisan történik Európában" - hangzott el a sajtótájékoztatón. Az ÁSZ elnöke szerint ez a szám is alátámasztja az ügy aktualitását. A sajtótájékoztatón konkrét magyarországi példaként került említésre a Németországból tonna számra érkező ismeretlen eredetű hulladék bálák ügye.


Az Állami Számvevőszék azt javasolja, készüljön egységes eljárásrend a szabálytalanságok kivizsgálására, valamint a hasonló esetek megelőzésére. Folyamatban van a hulladékról szóló hazai szabályozás átalakítása, amely szorosan illeszkedik majd az Európai Uniós irányelvekhez. Az ÁSZ elnök reméli, hogy az új törvénnyel várhatóan megújulnak majd a hulladékszállítás végrehajtási szabályai is.