Domokos László Az Állami Számvevőszék Elnöke

Domokos László hírportál

Domokos László: Az ÁSZ rajta tartja a szemét a nemzet vagyonán

2013-08-14 12:48
Ellenőrzési tapasztalataink egyértelműen alátámasztják, hogy nem lehet felelősen értékelni a pénzügyi folyamatokat és egyensúlyi helyzetet a vagyon vizsgálata nélkül - jelentette ki értékelésében Domokos László. Az ÁSZ elnöke kifejtette: a vagyongazdálkodásra irányuló ellenőrzéseknek 2010 előtt nem volt bevett gyakorlata és kidolgozott módszertana, sőt a törvényi szabályozások is korlátozták az ÁSZ lehetőségeit.
Az ÁSZ rajta tartja a szemét a nemzet vagyonán - mondta el az interjúban Domokos László. Kifejtette, hogy az ÁSZ 2012-ben nyilvánosságra hozott szinte valamennyi jelentése érintette a nemzeti vagyon kérdését, és számos olyan ellenőrzés van jelenleg is folyamatban, amely a vagyon kérdésére koncentrál. Tavaly lezárult ellenőrzéseink felhívják a figyelmet arra, hogy bár vannak komoly előrelépések, de az állami vagyon-nyilvántartási adatok még mindig nem megbízhatóak és nem teljes körűek - mondta el Domokos László.


Hangsúlyozta, hogy az önkormányzatok esetében a kitettség csökkentése érdekében ellenőrizzük a pénzügyi helyzetet és az adósságot, a fenntarthatósághoz kapcsolódva kerül sor a vagyoni helyzet, a beruházások és a felújítások értékelésére, a hitelesség és a hatékony kontrollkörnyezet pedig a belső kontrollok és az integritás lefedését indokolja. Ez a hármas ellenőrzési fókusz együtt alkot egységet, hisz a pénzügyeket csak a vagyonnal és az adóssággal lehet értelmezni, hatékony szabályozás és kontroll nélkül pedig nem képzelhető el hosszú távú, felelős vagyongazdálkodás - mutatott rá Domokos László.

Partnereim