Domokos László

Domokos László az Echo TV vendége volt

2018-08-07 13:46
Az egészségügyi intézményeknél lefolytatott ellenőrzések tapasztalatairól beszélt Domokos László hétfő este az Echo TV-ben. Az ÁSZ elnöke az interjúban leszögezte: itt az ideje annak, hogy minőségi változás következzen be a közszférában, a hatékonysági szempontoknak meg kell jelenniük.
Az Állami Számvevőszék elnöke hangsúlyozta, hogy nem lehet versenyképes egy ország addig, míg az egészségügyben pazarló gazdálkodás folyik. Ahol nincs megbízható elszámolás, ott meg se lehet mondani, hogy elég-e a rendelkezésre álló pénz, szükséges-e a forrás növelése, ha igen, mennyivel. Valamennyi intézmény pénzügyi-gazdálkodási környezetében rendet kell tenni.
 
Az ÁSZ elnöke szerint már 30 éve ismétlődő történet, hogy az egészségügyben folyamatos a törvények felettiség, jogon kívüli állapot. Rendszerint az ellenőrzés során derül ki, hogy nem készülnek leltárak, nincsenek eredménycélok, minőségi követelmények nélkül működnek a kórházak, szakrendelők. Hiteles nyilatkozatok alapján lehet csak megállapítani, hogy hatékonyan, gazdaságosan költekeztek-e a közszféra intézményei. Domokos László kiemelte, hogy a közpénzköltő szervezet vezetőjének meg kell felelnie a magyar jogszabály követelményeinek. Ahol nem tartják be a szabályokat, ott anarchia van, ahol anarchia van, ott lehet ügyeskedni.
 
Az Állami Számvevőszék elnöke felhívta a figyelmet, hogy Magyarországnak most már minőségi kérdésekre, alkotmányos kritériumokra kell nagyobb figyelmet fordítania. Az intézményvezetőktől elvárható, hogy felelős gazdálkodást folytassanak, mivel a működési feltételek javítására mindenkinek lehetősége van. A hatékonyság növelésének érdekében pedig kijelölt célokra van szükség.

 


Az interjú teljes terjedelmében elérhető itt.