Domokos László

Domokos László cikke az új számvevőszéki törvényről

2011-08-08 09:13

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a Szakma - Számvitel, Adó, Könyvvizsgálat című szakfolyóiratban közölt cikket az Állami Számvevőszékről szóló új törvényről.

Domokos László a cikkben rámutat, hogy a jogszabály újrakodifikálását elsősorban az tette szükségessé, hogy az eddig érvényes jogi szabályozás meghaladottá vált, a jelentősen megváltozott hazai és nemzetközi gazdasági környezetben nem volt alkalmazható, az elavult rendelkezések nem segítették a számvevőszéki jelentések hasznosulását.

 

Az ÁSZ elnöke szerint a törvényből leginkább azok a garanciális elemek hiányoztak, amelyek lehetővé tették volna a közpénzek hatékony és gyakorlati következményekkel járó ellenőrzését. Az ellenőrzöttek jogi következmények nélkül tagadhatták meg az együttműködést a számvevőkkel, illetve az sem járt szankciókkal, ha a jelentésekben megfogalmazott megállapításokat és javaslatokat figyelmen kívül hagyták.

 

"Az új törvény elfogadása ebből a szempontból új időszámítás kezdetét jelenti a számvevőszéki ellenőrzésben, a korábbi szabályozás megengedő szabályainak helyére ugyanis konkrét cselekvést előíró rendelkezések léptek, amelyekhez szoros határidők tartoznak" - fogalmaz cikkében Domokos László.

 

A cikket erre a linkre kattintva olvashatja el.