Domokos László

Domokos László: Eladósodás nélkül kell növekedési pályára állni

2012-12-04 10:48
Magyarországnak olyan növekedési pályára kell állnia, amely nem jár együtt az ország eladósodásával - mondta Domokos László, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott előadásában. Az önkormányzatokról szólva hangsúlyozta: közös érdek az eladósodás újratermelődésének elkerülése.
Domokos László, az ÁSZ elnöke 2012. december 3-án „Az adósság elleni harc az Állami Számvevőszék ellenőrzéseinek tükrében" címmel tartott előadást a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen működő Magyary Zoltán Szakkollégium hallgatóinak.

A szakkollégium elnöke, Jugovits Károly megnyitójában elmondta: a hallgatóság körében jelentős érdeklődés van a közpénzügyi, államháztartási gazdálkodással és ellenőrzéssel kapcsolatos szakterületek iránt. Az előadás előtt Lentner Csaba egyetemi tanár szólt az egyetem és a számvevőszék közötti szakmai együttműködési megállapodásról, amelynek kiemelt célja a közigazgatási kultúra fejlesztése, a közpénzekkel, a közvagyonnal való gazdálkodás színvonalának emelése. Lentner Csaba a közös célokról elmondta: kiemelten fontos, hogy a közigazgatási szakkollégisták egyetemi felkészítésük során a gazdasági kormányzás és az államháztartási ellenőrzés tudományos, gyakorlati és módszertani ismereteit elsajátítsák, amelyhez az Állami Számvevőszék a mostani előadással is hozzájárul.

Előadásában Domokos László felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországnak olyan növekedési pályára kell állnia, amely nem jár együtt az ország eladósodásával. Az önkormányzatokról szólva elmondta: az eladósodás újratermelődésének elkerülése közös érdek. Az ÁSZ öt ütemben vizsgálta az önkormányzati szektor pénzügyi helyzetét, amelynek tapasztalatairól tájékoztatta a parlamenti és a kormányzati döntéshozókat, elektronikus sajtótájékoztatót tartott a helyi médiumoknak. A hasznosulást segítette az is, hogy ez a téma határozta meg a Pénzügyi Szemle 2012/2-es számának fókuszát.

Domokos László ÁSZ elnök

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke előadást tart a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Az önkormányzatok eladósodásának okairól szólva Domokos László aláhúzta, hogy az EU-s támogatású beruházások önerő igényéhez az önkormányzatoknak nem volt saját forrása, továbbá jelentős adósságot halmoztak fel a többségi önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok is. Az EU támogatással megvalósuló projektek utófinanszírozása likviditási nehézséget okozott, ezért az ÁSZ szerint a programok finanszírozásának újragondolása szükséges. A kockázatokról szólva az ÁSZ elnöke kiemelte, hogy kockázatot jelent a törzsvagyonhoz tartozó vagyonelemek fedezetként való felajánlása, valamint a szállítói tartozások növekedése. Olyan stabilizációs programra van szükség, amely figyelembe veszi az önkormányzatok sajátosságait, és lehetővé teszi az egyensúly hosszú távú fenntarthatóságát. Emellett biztosítani kell a tisztán látást, amihez be kell vezetni az eredmény-szemléletű államszámvitelt - hangsúlyozta Domokos László.

Az államadósságról szólva az ÁSZ elnöke elmondta: az Állami Számvevőszék 2006-2011 közötti időszakra vonatkozó államadósság-jelentése 2012. augusztus 23-án jelent meg, amely megalapozta az államadósságról és annak okairól szóló, országgyűlési vitanapot. Előadásában Domokos László felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország jelentős finanszírozási kockázattal szembesül. Az IMF-hitel lehívása kapcsán megjegyezte: „ellenőrzésünk alátámasztotta az Államadósság Kezelő Központ álláspontját, miszerint az államadósság-kezelés igénye nem indokolta az IMF hitel ilyen gyors felvételét, ugyanakkor magát a megállapodást tényként kezeltük, a szerződés megkötését nem vizsgáltuk."

Domokos László előadásának végén azokról a konkrét javaslatokról beszélt, amelyet az ÁSZ tett az államadósság kezelésével és kordában tartásával kapcsolatban.

Az előadást követő kérdésekre válaszolva az ÁSZ elnöke elmondta: a hallgatóknak fel kell készülniük arra, hogy a jövőben egyre inkább elterjed - a közigazgatásban is - a kompetencia alapú, projekt-szerű munkavégzés, így különösen fontos, hogy minél több hasznos kompetenciával rendelkezzenek.