Domokos László

Domokos László előadása az MPGE idei konferenciáján

2017-11-13 10:21
A Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesülete (MPGE) idei konferenciája a válságkezelést elősegítő, innovatív hazai intézkedések, illetve az integritás kultúrájának témáit dolgozta fel. Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke előadásában átfogó képet adott az ÁSZ költségvetés konszolidációjában játszott, meghatározó szerepéről.
„Szükség volt a konszolidációra, mivel 2010-ben a magyar államháztartás olyan tartályhoz hasonlított, amelyből több nagy lyukon keresztül folyik ki a víz” – kezdte előadását Domokos László. Hozzátette: ebben a helyzetben a legfontosabb az volt, hogy az ÁSZ ellenőrzéseit a leginkább kritikus helyekre koncentrálja, feltárva a hiány keletkezésének okait, javaslatot téve azok megszüntetésére. Előadásában e tevékenységeknek a legfontosabb elemeit emelte ki: a kötelező magánnyugdíj-pénztárakkal, az önkormányzatok eladósodásával, az államadósság kezelésével, a köztulajdonú gazdasági társaságokkal, a monetáris politikai költségvetési kockázatival kapcsolatos, a konszolidáció alappillérét jelentő adópolitikát és foglalkoztatáspolitikát is érintő ÁSZ-ellenőrzéseket, illetve elemzéseket.
 
A legkirívóbb példát a kötelező magánnyugdíj-pénztárak szolgáltatták – emelte ki Domokos László. Ezt a témakört az ÁSZ alaposan körbejárta, amikor 2010-ben ellenőrizte a magánnyugdíj pénztárak garancia alapjának működését. A Nyugdíjbiztosítási Alap gazdálkodását illetően is találtunk kisebb hiányosságokat, az ellenőrzés legfontosabb megállapítása azonban az volt, hogy rámutatott az egész rendszer fenntarthatatlanságára – mondta az ÁSZ elnöke. Hozzátette: a 2008-ban kezdődő pénzügyi válság hatására a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások átlagosan több mint 21 százalékkal mérséklődtek, azaz nyilvánvalóvá vált annak a veszélye, hogy a magán-nyugdíjpénztárban felhalmozott megtakarítások hozama a megtakarítási időszak alatt nem éri el az infláció mértékét. Ezt a pénzügyileg fenntarthatatlan rendszert meg kellett szüntetni. „Sikerült elzárni azt a csapot, amelyen keresztül a nyugdíjjárulék kifolyt az államilag szervezett társadalombiztosításból, és stabilizálódott, sőt több éven keresztül sufficitessé vált az Alap költségvetése” – tette hozzá Domokos László, aki előadásában kitért többek között az önkormányzati alrendszer eladósodásának megszüntetésére és az elmúlt évek adóreformjának eredményeire is.
 
Az előadásról ide kattintva olvasható részletes tudósítás.