Domokos László

Domokos László előadást tartott a XI. Nemzetközi Adókonferencián

2017-06-16 10:56
Tovább kell haladni a fenntartható kifehérítés útján – hangsúlyozta Domokos László a XI. Nemzetközi Adókonferencián tartott előadásában. Az Állami Számvevőszék elnöke a csütörtökön elfogadott 2018-as költségvetésen, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál végzett ellenőrzéseken keresztül mutatta be a gazdaság fehérítésének aspektusait.
A központi költségvetés véleményezése az Állami Számvevőszék törvényben meghatározott feladata – nyitotta előadását Domokos László. Felidézte: míg a 2015-ös költségvetési törvénytervezet véleményezése során a bevételi előirányzatok 72 százalékát ítélte megalapozottnak az ÁSZ, egy évvel később, a 2016-os költségvetés véleményezésekor már közel a 90 százalékát, a 2017-esnél pedig a bevételi előirányzatok közel 100 százalékát minősítette megalapozottnak. A bevételek esetében 100 százalékos megfelelőséget első alkalommal az Országgyűlés által csütörtökön elfogadott 2018-as büdzsé esetében állapított meg az ÁSZ – mondta el Domokos László.
 
Az ÁSZ elnöke szerint az elmúlt években kiszámíthatóbbá, tervezhetőbbé vált az adórendszer, és az olyan új eljárások, mint az elektronikus pénztárgép rendszer vagy az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer, stabilan hozzák a tervezett bevételeket. A gazdaság fehérítését szolgáló intézkedések alapvető fontosságúak a központi költségvetés gazdálkodásának biztonsága szempontjából.
 
Domokos László előadást tartott a XI. Nemzetközi Adókonferencián
 
Domokos László szerint az eddigi eredmények megtartása és a további fejlődés érdekében szükség van arra, hogy az adóhivatal új, modern lehetőségekhez jusson a visszaélések leleplezéséhez. Ugyanakkor elengedhetetlen az is, hogy a gazdaság kifehérítéséből származó extra adóbevételt az állam odaadja a törvénytisztelő cégeknek és magánszemélyeknek kisebb adókulcsok, vagy célzott kedvezmények révén.
 
A 2018-as költségvetéssel kapcsolatban az ÁSZ elnöke elmondta: jövőre folytatódnak a gazdaság fehérítését szolgáló intézkedések. Ezt a célt szolgálja a 2017-ben elindult NAV Stratégiai Megújulás Program, amelynek első intézkedései 2018-ban járulnak hozzá a költségvetés bevételeinek növeléséhez. Ide tartozik a 2018-ra tervezett online számlázi rendszer bevezetése, amely főként az általános forgalmi adó bevételek növekedését érinti pozitívan és meghatározó a 2018-as általános forgalmi adó bevételek előirányzatának teljesülése szempontjából. A bevételek és a jövedelmek kifehérítésében fontos eszközt jelentenek a csökkenő adókulcsok is – mutatott rá az ÁSZ elnöke. Kijelenthetjük, hogy költségvetés állapota most megfelelő. Az anyagi alapok adottak a kormány terveinek megvalósításához a többéves adócsökkentés tekintetében. A fenntartható kifehérítésre és a hatékonyságra kell koncentrálni az elkövetkező években – szögezte le Domokos László.
 
Az érdeklődők ide kattintva olvashatnak részletes tudósítást az előadásról.