Domokos László

Domokos László évértékelő interjút adott a Magyar Időknek

2016-12-23 13:16
A következő évek kulcsa a fenntartható kifehérítés lesz – mondta Domokos László a pénteken megjelent Magyar Idők interjúban. Hozzátette: a gazdasági fellendülés, a termelékenység fokozása adóügyi változtatásokkal, leginkább a munkával kapcsolatos közterhek csökkentésével segíthető. A gazdasági növekedésben elmaradó térségek felemelése kapcsán felvetette: nem lenne különösebb akadálya annak, hogy az állami cégek és intézmények háttéregységei, táv-ügyfélszolgálatai, szerelőbázisai vagy akár a könyvelését Észak- vagy Dél- Kelet-Magyarországra költözzenek.
Domokos László a több éves adócsökkentésről, a bérek folyamatos emeléséről és az állam alkalmazásában állók juttatásainak növekedéséről szóló döntések kapcsán hangsúlyozta: a költségvetés állapota ehhez most megfelelő és az anyagi alapok adottak. Növekszik a GDP, egyre több a munkahely és bővül a termelés is, vagyis az elmúlt öt-hat évben Magyarország utolérte magát – indokolta az ÁSZ elnöke.
 
A béremelési hullám persze veszélyforrást is tartogat – hívta fel a figyelmet Domokos László. Bár a mostani béremeléseknek az elmúlt évek adják az alapját, 2016 ezért az aratás éve volt ilyen szempontból. Ezt azonban a vetésnek kell követnie, vagyis a fejlődés nem állhat meg: a versenyszféra szereplőinek öt-tíz év leforgása alatt meg kellene duplázniuk teljesítményüket ahhoz, hogy a mostani folyamat fenntartható legyen, az állami szegmens előtt pedig még nagyobb a feladat. A közszférának – s itt főként a köztulajdonban álló cégeknek – kétszer-háromszor nagyobb termelékenységet szükséges elérnie – hangsúlyozta az ÁSZ elnöke.
 
 
Domokos László évértékelő interjút adott a Magyar Időknek
 
 
A gazdasági fellendülés, a termelékenység fokozása adóügyi változtatásokkal, leginkább a munkával kapcsolatos közterhek csökkentésével segíthető, azaz a járulékok vagy a személyi jövedelemadó további mérséklésére van szükség. Fontos továbbá a piac teljes ellenőrzése, a feketegazdaság szereplőinek kiszorítása, egyúttal a tisztességes vállalkozók helyzetbe hozása – emelte ki az elnök. Hozzátette: az online pénztárgépek szisztémája és az ekáernek hívott áruforgalom-ellenőrző rendszer alkalmas erre a feladatra, akárcsak a számlázó-programok jövőre esedékes adóhivatali bekötése, azonban további innovatív megoldásokra van szükség. Aláhúzta: a következő évek kulcsa a fenntartható kifehérítés lesz, vagyis az illegális viszonyok felszámolásáért újabb és újabb intézkedéseket kell meghozni, olyanokat, amelyek növelhetik az adóbevételeket.
 
Domokos László hozzátette: a szabálytalanságok visszaszorításában az Állami Számvevőszéknek is megvan a maga szerepe. 2016-ban rekordot állított fel az ÁSZ, ugyanis a számvevők 260 jelentést adtak közre, közel harminc elemzést publikáltak, ellenőriztek ezer közpénzt használó szervezetet és mintegy 2500 javaslatot fogalmaztak meg a közszféra különböző szereplői számára. Két és félezer ponton járult hozzá a közpénzügyek rendbetételéhez a Számvevőszék, a jövőben azonban a mostaninál is több ellenőrzést fog elvégezni. Fontos ugyanis, hogy a közpénzek elköltése minél szigorúbb kontroll mellett történjen – hangsúlyozta az ÁSZ elnöke.
 
A teljes interjút a Magyar Idők oldalán itt olvashatja el.