Domokos László

Domokos László: fejlesztenünk kell a pénzügyi tudatosságot

2017-12-18 10:14
Fontos mérföldkőhöz érkezett az idei évben a magyar lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztése, mivel a kormány átfogó nemzeti stratégiát fogadott el a pénzügyi műveltség fejlesztésére – hangsúlyozta Domokos László az Állami Számvevőszék és az Econventio Egyesület éves konferenciáján tartott előadásában. Az ÁSZ elnöke szerint Magyarország gazdaságának stabilitásához a jó kormányzás mellett arra is szükség van, hogy hazánk megvesse a lábát a pénzügyi tudatosság talaján.
Domokos László szerint hazánk jólétének és pénzügyi biztonságának előmozdításához mérsékelni kell azokat a nemzetgazdasági kockázatokat, amelyek az állampolgárok nem kellően megalapozott, illetve esetlegesen félrevezetésen alapuló pénzügyi döntéseiből erednek. Az ÁSZ ennek érdekében az elmúlt években jelentős erőfeszítéseket tett, és társadalmi felelősségvállalásának kiemelt területévé tette a magyar lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztését – mely szerepvállalásával kapcsolatban 2014 novemberében az Országgyűlés is támogatásáról biztosította az ÁSZ-t. A célkitűzés elérését támogató programok indokoltságát jelzi, hogy a magyar lakosság pénzügyi kultúrája több nemzetközi kutatás szerint is elmarad a kívánatostól.
 
Az Állami Számvevőszék elnöke rámutatott: az Econventio és az ÁSZ együttműködése keretében idén már hetedik alkalommal készült el a középiskolások pénzügyi kultúrájának felméréséről szóló tanulmány, mely hamarosan a szélesebb nyilvánosság számára is elérhető lesz. Előrelépést jelent, hogy a 2011 óta folytatott kutatások idén harmadik alkalommal terjednek ki a felnőtt korosztály pénzügyi ismereteire is, továbbá számos új elemmel bővül a magyar családok pénzügyi tudatosságának fejlesztésére irányuló törekvés.
 
Domokos László: fejlesztenünk kell a pénzügy tudatosságot
 
Az Econventio az együttműködés keretében két további, a pénzügyi kultúra fejlesztésére irányuló ÁSZ által kezdeményezett szándéknyilatkozat megvalósításában is szerepet vállalt. A közös munkához 2013-ban csatlakozott a Köznevelésért Felelős Államtitkárság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara. 2015 februárja óta pedig a Nemzeti Művelődési Intézet is, amellyel az ÁSZ együttműködése már a felnőtt lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztésére irányul. Az ÁSZ és az Econventio sikeres szakmai partnerkapcsolata 2016-ban „Pénzügyi Kultúra Projekt 2016” elnevezésű közös programjában öltött testet.
 
„A pénzügyi kultúra fejlesztés folyamatában egy jelentős állomáshoz érkezünk a Nemzeti Művelődési Intézet és az Állami Számvevőszék közötti szándéknyilatkozat aláírásával. A két intézmény közötti együttműködés révén ugyanis lehetővé válik a hazai felnőtt lakosság elérése is” – zárta előadását Domokos László.
 
A konferenciáról ide kattintva olvashat részletes tudósítást.