Domokos László

Domokos László felszólalása az állami beruházásokról

2018-11-15 14:56
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke az Országgyűlésben szólalt fel a szerda esti, állami magasépítési beruházások megvalósításáról szóló törvényjavaslat parlamenti vitájában. Az ÁSZ elnöke hangsúlyozta, az Országgyűlés előtt lévő - az elmúlt évek számvevőszéki ellenőrzési és elemzési tapasztalatait is hasznosító - új törvénnyel olyan szabályozás jöhet létre, amely minden állami beruházás előkészítése és lebonyolítása elé magas szakmai és átláthatósági követelményeket állít.
Domokos László kiemelte: az elmúlt években az Állami Számvevőszék feltérképezte az állami beruházások lebonyolításának legjobb nemzetközi gyakorlatait, mely tapasztalatok alapján a nagyberuházások eredményes megvalósítása olyan szabályozást igényel, ami az előkészítéstől a hasznosulásig átfogja a beruházási folyamatot, és szigorú átláthatósági és elszámoltathatósági követelményeket támaszt a beruházás megvalósítójával szemben. Hozzátette: a most tárgyalandó törvényjavaslat egy ilyen professzionális rendszer kiépítését kezdeményezi a kormányzati és az önkormányzati beruházások egy fontos területén, a magasépítés esetében.
 
Az ÁSZ elnöke parlamenti felszólalásában rámutatott: a törvényjavaslattal létrejön a 100%-os állami tulajdonban lévő, közfeladatokat ellátó Beruházási Ügynökség, amelynek átlátható, elszámoltatható, az integritási követelményeknek megfelelő működését tehát a törvényjavaslat biztosítja. Ugyanakkor az ÁSZ elnöke néhány ponton az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat pontosítását, kiegészítését javasolta.