Domokos László is részt vett a XII. Soproni Pénzügyi Napokon

Domokos László is részt vett a XII. Soproni Pénzügyi Napokon
Az Állami Számvevőszék elnöke is részt vett a XII. Soproni Pénzügyi Napok keretében, „Az áfa elmélete és gyakorlati alkalmazása” címmel rendezett konferencián. Domokos László előadásában hangsúlyozta: a digitalizáció erősítése, a gazdaság kifehérítése és a közpénzek eredményes felhasználására való törekvés nagymértékben erősítheti az ország versenyképességét.
„Látni kell, hogy a gazdaság kifehérítése támogatja a gazdaság növekedését, és vice versa: a gazdasági növekedés fenntarthatóvá teszi a gazdaság kifehéredésének folyamatát” – jelentette ki előadásában Domokos László. Az Állami Számvevőszék elnöke szerint a hatékonyabb adóbeszedés következtében bővülő bevételek visszaforgatásával növekszik az adófizetési kedv, és megerősödik az adózási fegyelem.
 
DSC_6414
 

Az előadó kiemelte: az elmúlt években bevezetett, a gazdaság fehérítését szolgáló intézkedések, új eljárások, mint például az elektronikus pénztárgép rendszer, és az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer mellett idén júliusban életbe lépett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal online számlázási rendszerének éles verziója is. Ezzel a rendszerrel nagy mennyiségű számlaforgalom válik láthatóvá és követhetővé az adóhatóság számára, így jelentősen emelkedhetnek az áfa-bevételek.

Domokos László szerint a magyar gazdaság erősödéséhez nem a stabilitást adó forgalmi adók mérséklésére, hanem azok hatékonyabb beszedésére kell törekedni. Hozzátette: versenyképességi szempontból az is különösen fontos, hogy az állam eredményességi célokat tűzzön ki minden közpénz felhasználásával indított projekt elé, hiszen a beruházások hatékonysága csakis ezek révén állapítható meg.

Az előadásról szóló részletes tudósítás ide kattintva olvasható.