Domokos László

Domokos László is részt vett az európai számvevőszékek elnöki találkozóján

2017-10-13 17:00
Az Európai Számvevőszék elnökei évente egy alkalommal találkoznak a Kapcsolattartó Bizottság ülésén azzal a céllal, hogy megvitassák a kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdéseket. 2017. október 12-13 között tartották meg az idei megbeszélést, melyen az Állami Számvevőszék elnöke, Domokos László is részt vett. A konferencián - ahol az Európai Számvevőszék fennállása 40. évfordulóját is megünnepelték - az elnökök többek között a számvevőszékek közintézményekkel szembeni bizalom helyreállításban játszott lehetséges szerepét vitatták meg.
Az Európai Számvevőszék elnökei évente egy alkalommal találkoznak azzal a céllal, hogy megvitassák a kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdéseket. 2017. október 12-13 között tartotta meg a Kapcsolattartó Bizottság az idei megbeszélést, melyen az Állami Számvevőszék elnöke, Domokos László is részt vett. A konferencián az elnökök többek között a számvevőszékek közintézményekkel szembeni bizalom helyreállításban játszott lehetséges szerepét vitatták meg.
 
A szemináriumot rövid előadásokból, és hozzászólásokból álló panel beszélgetések követték, melyek középpontjában az állampolgárokkal való kommunikációt előmozdító innovatív audit termékek bemutatása állt. Alapvetően mindegyik számvevőszék közzétett jelentésein és tevékenységéről szóló beszámolóján keresztül kommunikál, de közülük néhányan -  így az ÁSZ is - különösen innovatív kommunikációs csatornákat is kifejlesztettek, infografikákat és videókat és egyéb interaktív eszközöket alkalmaznak - áll az Európai Számvevőszék felmérésében. A számvevőszékek körülbelül kétharmada publikálja állasfoglalásait, tanácsadó tevékenysége keretében lefolytatott elemzéseit, tanulmányait. A felmérésben résztvevő intézmények mintegy fele pedig tájékoztatásokat, ágazati összefoglalókat, esettanulmányokat is tesz közzé.
 
A Kapcsoalttartó Bizottság október 12-13. között tartott ülése
 
Jelen ülésen mutatták be továbbá az úgynevezett ellenőrzési szinopszis keretében létrejött kiadvány első példányát, amely a fiatalok munkanélkülisége és munkaerő-piaci integrációjának témájában végzett közös nemzetközi ellenőrzéseket foglaja össze. Az összefoglalóban az Állami Számvevőszék által koordinált Diplomás Pályakövető Rendszer jó gyakorlatait feltáró közös ellenőrzés is helyet kapott. Az uniós állampolgárok bizalmának helyreállításáról szóló témát a számvevőszékek vezetőinek ülése zárta le. Az ún. "kamarai ülésszakon" a számevevőszékek elnöki szinten vitatták meg az aktuális kérdéseket, jelen esetben azt, hogy az EU előtt álló kihívások milyen hatással vannak a legfőbb ellenőrzési intézményekre.