Domokos László Az Állami Számvevőszék Elnöke

Domokos László hírportál

Domokos László: kiemelten fontos az integritás-alapú közszolgálati kultúra megteremtése és elterjesztése

2013-10-08 13:24
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke és Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) államtitkára közös sajtótájékoztatón ismertette azt a továbbképzési programot, amelynek célja a helyi önkormányzatok integritásának erősítése és a helyi szabályzatok, pénzügyi folyamatok megfelelő és hatékony ellenőrzése a kormányhivatalok bevonásával.
Az Állami Számvevőszék elnöke kezdeményezésére, a KIM-mel együttműködve, valamint a kormányhivatalok bevonásával egy előadássorozat indul a jegyzők és pénzügyi vezetők számára. A héten induló sorozat 19 megyében és a fővárosban is megrendezésre kerül, amely során a számvevőszék bemutatja az ellenőrzések során tapasztalt jó gyakorlatait, valamint a javítandó területeket. Továbbá esettanulmányok ismertetésével hívja fel a figyelmet a helyes jogalkalmazásra, a belső kontrollok kialakítására és az integritásra.

Domokos László a sajtótájékoztatón elmondta, amíg nincs rend, addig esély sincs a hibás folyamatok korrigálására, a hatékonyság, az eredményesség javítására. Kiemelte: a programsorozat célja, hogy közös erővel rendet tudjunk tenni, növelni tudjuk a rendezettséget a közszféra jelentős részét kitevő önkormányzatok háza táján.


A programsorozat az Állami Számvevőszék tapasztalataira, illetve a kormányhivatalok önkormányzatokra vonatkozó törvényességi felügyeletére épít. Az ÁSZ elnöke hangsúlyozta, azt szeretnék elérni, hogy az önkormányzatok értsék, milyen fontos a működés megfelelő szabályozottsága, tudják, milyen kockázatokra kell kiemelten figyelni, és rendelkezzenek azokkal a kompetenciákkal, amelyekkel a szabályozottság javítható.

Domokos László ismertette, hogy február közepe óta 38 kockázatalapon kiválasztott önkormányzat belső kontrolljairól szóló jelentést hozott nyilvánosságra a Számvevőszék. Ezen felül további 25 ellenőrzés jelenleg is folyamatban van. Ezen jelentések alapján beazonosíthatóak a kritikus pontokat, a legmeghatározóbb kockázatokat - jelentette ki az ÁSZ elnöke. „Ha nem tudjuk, hol a baj, nem is tudunk megfelelő gyógymódot találni a kezelésére. Továbbképzésünk nagy részben épp ezeket a kockázatokat veszi sorba, a kockázatkezelési rendszertől kezdve a pénzügyi folyamatokban kulcsszerepet betöltő belső kontrollokig." - mondta.

Az Állami Számvevőszék elnöke végül az önkormányzatok belső kontrollrendszereire irányuló ellenőrzések mellett néhány mondatban megemlítette az önkormányzatok pénzügyi folyamatait és vagyoni helyzetének ellenőrzését, valamint a folyamatban levő nemzetiségi önkormányzatokat érintő ellenőrzéseink is.

 

Partnereim