Domokos László nyitotta meg a Visegrádi országok számvevőszéki vezetőinek találkozóját

Domokos László nyitotta meg a Visegrádi országok számvevőszéki vezetőinek találkozóját
A kooperáció szorosabb együttműködést tesz lehetővé a hasonló gazdasági, társadalmi és kulturális hátterű országok számvevőszékei számára, hiszen munkájuk során hasonló kihívásokkal szembesülnek – hangsúlyozta megnyitójában Domokos László a Visegrádi országok, valamint Szlovénia, Ausztria és Horvátország számvevőszéki vezetőinek találkozóján június 5-én, Budapesten. A Visegrádi-országok számvevőszékei között 1993-ban, 25 évvel ezelőtt volt az első elnöki találkozó, a mostani budapesti esemény ezért is különleges.A Visegrádi országok – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – számvevőszékei között az 1990-es évek elején bontakozott ki szoros szakmai együttműködés. A fórumhoz 2004-ben Szlovénia, 2005-ben pedig Ausztria csatlakozott, így jött létre az V4+2 számvevőszéki együttműködés. Horvátország az elmúlt években megfigyelőként vett részt az éves találkozókon.

 

dl_1_600


A mostani kétnapos, június 5-6-án Budapesten zajló éves találkozón Domokos László kiemelte: a résztvevő országok legfőbb ellenőrző intézményei között példamutatóan szoros együttműködés jött létre az elmúlt két és fél évtizedben, az ebből fakadó tapasztalatcsere pedig segíti a közös kihívásokra való felkészülést.


A kétnapos eseményen részt vesz Margit Kraker, az osztrák, Miloslav Kala, a cseh, Krzysztof Kwiatkowski, a lengyel, Karol Mitrík, a szlovák, Ivan Klešic a horvát számvevőszék elnöke, valamint Mojca Planinšek a szlovén számvevőszék alelnöke. Minden országból szakértői delegációk is érkeztek a magyar fővárosba.