Domokos László

Domokos László részt vett a MKIK gazdasági évadnyitóján

2017-02-28 15:07
Orbán Viktor miniszterelnök, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Matolcsy György jegybankelnök mellett Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke is részt vett a Magyar kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évadnyitóján.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) hagyományosan megrendezett év eleji fórumán Orbán Viktor együttműködésre hívta a gazdasági élet szereplőit. „Ha csak annyit teszünk, és úgy folytatjuk, ahogy az elmúlt hat évben csináltuk, akkor nem fogunk előrelépni” – mondta a miniszterelnök, majd hozzátette: a jelenlegi fejlettségi szintről csak nagyszabású, távlati célok megvalósításával léphet tovább az ország. Véleménye szerint Magyarországnak végre kell hajtania egy versenyképességi fordulatot, és 2020 után a gazdaságnak el kell érnie az öt százalékos növekedési tartományt.
 
Matolcsy György jegybankelnök hangsúlyozta: az elmúlt években sikeresen egyensúlyba került és fenntarthatóvá vált a hazai gazdaság. A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint nemcsak fiskális és monetáris fordulat történt, hanem felzárkózási fordulat. Ahhoz azonban, hogy az eddig elért eredmények megőrizhetőek maradjanak, szükség vegy egy olyan versenyképességi fordulatra is, melynek során a magyar gazdaság kikerül a közepesen fejlett országokra jellemző növekedési csapdából.
 
Varga Mihály kiemelte: idén és jövőre várhatóan 13-14 éve nem látott mértékben, 4 százalék felett nő a magyar gazdaság. A tárcavezető szerint ez már benne van a kívánatos, 3-5 százalékos felzárkózási tartományban. Emlékeztetett:tavaly mindhárom nagy hitelminősítő befektetésre ajánlott kategóriába tette Magyarországot, így hazánk külső megítélése folyamatosan fejlődik.
 
A fenntarthatóságot és a versenyképességet nevezte az egyensúly és a növekedés mellett a következő évek legfontosabb gazdasági céljának Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Ehhez elengedhetetlennek nevezte a bérek növekedését, hiszen – véleménye szerint – az alacsony munkabérek nem ösztönöznek a versenyképesség javítására.