Domokos László: sikeresek az együttműködések a pénzügyi kultúra fejlesztésében

Domokos László: sikeresek az együttműködések a pénzügyi kultúra fejlesztésében
A pénzügyi kultúra fejlesztésének folyamatában az Állami Számvevőszék aktív kezdeményezőként, ellenőrzési tapasztalatait felhasználva, erős szakmai-tudományos hátterével egyfajta katalizátorszerepet kíván betölteni. Domokos László kiemelt feladatnak tartja további együttműködések kialakítását a hazai pénzügyi kultúra fejlesztése és eredményessége érdekében.
A Számvevőszék a pénzügyi kultúrához kapcsolódó aktivitásait nagyrészt nem egyedül, hanem partnereivel közösen, széles körű kapcsolati hálóján keresztül végzi. Domokos László úgy látja, az elmúlt évek tapasztalatai alapján az együttműködések sikeresek és gyümölcsözők voltak.
 
Az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesülettel 2011-ben született együttműködési keret-megállapodás, amelyben az egyesület vállalta a középiskolások pénzügyi kultúrájának felmérését, a készülő tanulmányok megjelentetésének szakmai támogatását, amely a tavalyi évben már hetedik alkalommal készült el. Az ÁSZ elnöke előrelépésnek tartja, hogy a 2011 óta folytatott kutatások 2017-ben kiterjednek a felnőtt korosztály pénzügyi ismereteire is.A közös munkához 2013-ban csatlakozott a Köznevelésért Felelős Államtitkárság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara.
 
Domokos László: sikeresek az együttműködések a pénzügyi kultúra fejlesztésében
 
Az ÁSZ és az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület sikeres szakmai partnerkapcsolata 2016-ban a “Pénzügyi Kultúra Projekt 2016” elnevezésű közös programban öltött testet. A pénzügyi kultúra fejlesztés folyamatában jelentős állomáshoz érkezett a Nemzeti Művelődési Intézet és az Állami Számvevőszék közötti szándéknyilatkozat aláírásával. A két intézmény közötti együttműködés révén ugyanis lehetővé válik a hazai felnőtt lakosság elérése is.
 
Domokos László szerint a felnőtt korosztály tagjai hozzák meg azokat a pénzügyi döntéseket, amelyek sokszor hosszú évekre, évtizedekre meghatározzák az egyének, családok pénzügyi helyzetét. Pénzügyi döntéseik azonban megfelelő információ hiányában gyakran nem kellően megalapozottak.
 
Domokos László abban bízik, hogy az ÁSZ a társadalmi felelősségvállalás területén végzett tevékenységével eredményesen hozzá tud járulni a felnőtt lakosság pénzügyi kultúra fejlesztéséhez, valamint az erre irányuló képzési programok megvalósításához.