Domokos László: Szigorításra nem, de körültekintő gazdálkodásra szükség van

Domokos László: Szigorításra nem, de körültekintő gazdálkodásra szükség van
Domokos László interjút adott a Világgazdaságnak. Az Állami Számvevőszék elnöke a 2019-es költségvetésitörvény-javaslattal kapcsolatban fejtette ki gondolatait.

- Hogyan értékeli az ÁSZ a 2019-es költségvetési tervezetet?
- A legfontosabb, hogy a jövő évi büdzsé tervezete megalapozott, kialakítása – egy előírás kivételével – megfelel a vonatkozó törvényi előírásoknak. Az ÁSZ véleménye szerint a 2019-es költségvetésitörvény-javaslat hozzájárul Magyarország költségvetési stabilitásának fenntartásához és a magyar gazdaság fenntartható kifehérítéséhez. Természetesen vannak kockázatok a jövő évi büdzsében – az ÁSZ szerint mintegy 120 milliárd forintos nagyságrendben –, de ezek megfelelő intézkedésekkel, illetve a tartalékok felhasználásával szükség esetén kezelhetők.

- Mennyiben alapozza meg a büdzsé tervezete a hosszú távon fenntartható 4 százalék feletti növekedést?
- A 2019-es költségvetési tervezetben egyszerre jelenik meg a stabilitás és a rugalmasság. Az adóbevételek tervezett tetemes növekedése azt támasztja alá, hogy a kormány a 4 százalékot meghaladó GDP-bővüléssel, valamint a gazdasági folyamatok további fehéredésével számol a következő években. Mindez egyértelmű stabilitást mutat. Álláspontunk szerint az intenzív gazdasági növekedés révén folyamatosan bővülő költségvetési bevételek lehetőséget teremtenek olyan biztonsági tartalék képzésére, amely a későbbi váratlan helyzetek, illetve külső ok miatt fellépő gazdasági sokkok, körülmények – például a migrációval összefüggő kiadások – kezelését teszi lehetővé. Emellett a gazdasági növekedés fenntartása szempontjából lényeges, hogy a megkezdett kiemelt beruházások esetében hogyan lehet ezek gazdaságélénkítő hatását időben kisimítani, a gazdaság túlfűtése nélkül. Továbbá az európai uniós források változatlanul nagy összegű felhasználásának és a megkezdett életpályamodellek folytatásának is élénkítő hatása van.

Az interjúról bővebben itt, illetve a a Világgazdaság szerdai számában olvashat!