Domokos László

Előadás az ÁFA adónemet érintő számvevőszéki tapasztalatokról

2019-05-15 08:00
Domokos László is részt vett a 2019. május 14-én megtartott „Pénzügyi intézmények és áfakihívások Magyarországon” című konferencián. Az eseményen az Állami Számvevőszék elnöke előadás keretében mutatta be az ÁFA adónemet érintő ellenőrzési és elemzési tapasztalatokat.
Domokos László a Soproni Egyetem pénzügyi, adózási, számviteli szakmai és tudományos konferenciáján az áfa adónemre fókuszáló szekcióban tartott előadást. Az ÁSZ elnöke hangsúlyozta, hogy az áfa adónem kiemelt fontosságú szerepet tölt be a fiskális politikában, a közfeladatok finanszírozásában, továbbá a gazdaságpolitikában, a piaci szereplők döntéseiben, és egyben a különböző ellenőrző szervezetek tevékenységében is.
 
Domokos László a Soproni Egyetem pénzügyi, adózási, számviteli szakmai és tudományos konferenciáján
 
Mivel az áfa adónemből származik az államháztartás legnagyobb összegű adóbevétele, ezért a központi költségvetés stabilitását befolyásoló kérdés az áfabevételek alakulása, amelyhez a gazdaságpolitikai, adópolitikai intézkedéseken túl az adóhatósági feladatellátás eredményessége is hozzájárul.
A versenyképesség szempontjából meghatározó a stabil költségvetési politika – hangsúlyozta az ÁSZ elnöke. Kifejtette: ennek keretében meghatározóak az adóelkerülés visszaszorítása érdekében hozott intézkedések.