Domokos László

Épül a pénzügyi tudatosság hálózata

2019-11-13 17:05
Együttműködési megállapodást kötött az Állami Számvevőszék és a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal a lakosság pénzügyi tudatosságának és közpénzügyi ismereteinek bővítése érdekében, a Magyar Pénzügyi – Gazdasági Ellenőrök Egyesületének (MPGE) debreceni konferenciáján. Domokos László, az ÁSZ és az MPGE elnöke hangsúlyozta: „Tennünk kell annak érdekében, hogy a lakosság pénzügyi, közpénzügyi, közteherviselési ismeretei bővüljenek, azok hasznosítható tudásként jelenjenek meg a mindennapokban." Október 18-án az ÁSZ elnöke Miskolcon írt alá megállapodást a megyei kormánymegbízottal, és az ÁSZ a következő hónapokban további megyei kormányhivatalokkal indít együttműködést.
A Magyar Pénzügyi – Gazdasági Ellenőrök Egyesülete (MPGE) a magyar pénzügyi-gazdasági ellenőrzési szakma állami szektorát tömörítő szervezet. Tagjainak többsége az Állami Számvevőszék, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Államkincstár munkatársai közül kerül ki. Az egyesület Hajdú-Bihar megyei szervezete 2019. november 12-én rendezett szakmai konferenciát Debrecenben, a „Közpénzekkel és közvagyonnal való felelős gazdálkodás ellenőrzése" címmel, melynek keretében Domokos László, az Állami Számvevőszék és az MPGE elnöke együttműködési megállapodást írt alá Rácz Róberttel, Hajdú-Bihar Megye kormánymegbízottjával.
 
Az Állami Számvevőszék az elmúlt években társadalmi felelősségvállalásának kiemelt területévé tette a magyar lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztését, és jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a lakosság pénzügyi, közpénzügyi, közteherviselési ismeretei bővüljenek, valamint ezzel párhuzamosan a (köz)pénzügyekkel kapcsolatos attitűdök és magatartásformák fejlődése is megvalósuljon. Az Országgyűlés 2014-ben határozatban ismerte el, illetve támogatta az ÁSZ ez irányú tevékenységét, törekvéseit.
 
600_penzugyi_tudatossag
 
A debreceni konferencián tartott előadásában Domokos László, az ÁSZ és az MPGE elnöke rámutatott: „Szem előtt kell tartanunk, hogy mind a hazai, mind a nemzetközi kutatások bebizonyították a pénzügyi tudatosság fejlesztésének szükségességét. Nem elégséges csupán az iskolások szemléletformálására hagyatkozni, szükség van a felnőtt korosztály pénzügyekhez kapcsolódó, gazdálkodási tudásának és tudatosságának fejlesztésére is. Az ÁSZ Pénzügyi Tudatosság Projektje, illetve a megyei kormányhivatalokkal megszülető együttműködési megállapodások ehhez járulnak hozzá" – hangsúlyozta Domokos László Debrecenben.