Domokos László Az Állami Számvevőszék Elnöke

Domokos László hírportál

Fókuszban a kórházak gazdálkodása és finanszírozása

2019-11-18 11:55
„A törvényi előírásoknak való megfelelés a gazdálkodásban éppen olyan lényeges, mint az orvos-szakmai protokollok betartása a gyógyításban, ezért fontos, hogy a kórházak betartsák a gazdálkodásukra vonatkozó törvényi előírásokat" – hangsúlyozta az Állami Számvevőszék elnöke, az ÁSZ által az elmúlt években ellenőrzött kórházak főigazgatóinak szervezett vezetőképzés nyitószemináriumán, Budapesten. Domokos László hozzátette: az ÁSZ is érzékeli a finanszírozási és strukturális problémákat, néhány hónapja nyilvánosságra hozott elemzésében rámutatott, hogy az egészségügy finanszírozási rendszere a jelenlegi formájában nem fenntartható.
„Az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséhez, illetve az ellátás minőségének javításához, mindenekelőtt szabályszerűen, átláthatóan, elszámoltathatóan és célszerűen gazdálkodó kórházakra, illetve szakellátó intézményekre van szükség" – szögezte le nyitóelőadása elején az ÁSZ elnöke. Domokos László hozzátette: Az eredményes és korrupciómentes gazdálkodást megalapozó, a törvényi előírásoknak megfelelő belső szabályozások kialakítása és működtetése alapvetően nem pénzkérdés.
 
Az ÁSZ elnöke kiemelte azt is, hogy az Állami Számvevőszék is érzékeli a finanszírozási és strukturális problémákat. A néhány hónapja nyilvánosságra hozott elemzésében rámutatott arra, hogy az egészségügyi ellátórendszer finanszírozása a jelenlegi formájában nem fenntartható, továbbá az ellátórendszer struktúrája is korszerűsítésre szorul – idézte fel az ÁSZ elnöke. A fenntartható működést a hatékony ellátási struktúra, a valós költségeken alapuló finanszírozás, valamint az átlátható és hatékony gazdálkodás segítheti elő. Ez utóbbi ugyanakkor csak akkor valósítható meg a gyakorlatban, ha a kórházak a törvényi előírások betartásával, a menedzsment szemlélet érvényesítésével működnek – mutatott rá Domokos László.
 
600x400
 
Az Állami Számvevőszék ellenőrzési megállapításai rávilágítanak arra, hogy az ellenőrzött kórházak gazdálkodása nem felelt meg a közpénzek felhasználására vonatkozó követelményeknek – összegzett az ÁSZ elnöke. Kifejtette: „Az ellenőrzött kórházak gazdálkodására jellemző hiányosságok és szabálytalanságok azt mutatják, hogy a kórházak vezetőinek az egyértelmű első számú vezetői felelősségük keretében kiemelt hangsúlyt kell helyezniük a gazdálkodási területre."
 

Partnereim