Domokos László

Jó gyakorlatok a második szemináriumon

2011-04-11 10:44
2011. április 7-én Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke nyitotta meg "A jó példa legyen ragadós! Legjobb gyakorlatok a közpénzek felhasználásánál" című szemináriumsorozat második rendezvényét.

Az ÁSZ elnökének kezdeményezésére, még 2010 decemberében indult el a szemináriumsorozat, melynek második témája: "A költségvetési és zárszámadási folyamatokkal kapcsolatos belső kontrollok kialakítása és működtetetése".

Tállai András önkormányzati államtitkár és Domokos László ÁSZ elnök


A szemináriumon Domokos László a belső kontroll rendszerek céljáról és hasznosságáról, illetve a megújuló számvevőszéki ellenőrzési módszertanról beszélt. Bemutatta azokat a területeket és okokat, amelyek miatt az ellenőrzés során a számvevő felelősségre vonást kezdeményez. Beszédében rámutatott arra, hogy a felelősség felvetése gyakran éppen a belső kontroll-folyamatok hiányosságából, illetve az ÁSZ korábbi javaslatainak figyelmen kívül hagyásából következik. Hangsúlyozta, alapvető fontosságú a belső kontroll rendszer hatékony működtetése, amely megvédi a szervezet erőforrásait a veszteségektől.

Részlet Domokos László ÁSZ elnök előadásából

A megnyitó után Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára „Az önkormányzati finanszírozás újragondolandó kérdései" címmel tartott előadást.

A szemináriumon Putnok, Nagykőrös, Kiskőrös és Balatonfüred kapott bemutatkozási lehetőséget. A rendezvény első felében a költségvetési tervezés megbízhatóságához és megalapozottságához szükséges belső kontrollok kialakítási és működtetési tapasztalatairól számoltak be, majd a zárszámadás-készítés során szükséges belső kontrollok kialakításával és működtetésével kapcsolatos gyakorlatok kerültek bemutatásra.

A jó gyakorlat szeminárium résztvevői


A rendezvény levezető elnöke Warvasovszky Tihamér, az Állami Számvevőszék alelnöke volt.