Domokos László

"Magyarország stabil lábakon áll"

2017-03-24 09:26
Interjút közölt legfrissebb lapszámában Domokos Lászlóvala Diplomata Magazin. Az Állami Számvevőszék elnöke a költségvetés állapotáról, a kórházak gazdálkodásáról és az európai uniós fejlesztési források felhasználásáról is kifejtette véleményét.
Az Állami Számvevőszék a közpénzek őre Magyarországon, állandó rálátásuk van a makrogazdasági folyamatokra. Milyen állapotban van a magyar költségvetés?
 
Összességében megnyugtató állapotban. Magyarország költségvetése stabil lábakon áll. A 2012. január elsején hatályba lépett új Alaptörvény közpénzügyi fejezetének életbe lépésével teljesen új irányt vettek a dolgok Magyarországon. Csökken az államadósság, Magyarország visszafizette a gazdaságpolitikai döntések szabadságát korlátozó nemzetközi „segély” hiteleket, és kikerült a túlzott deficit-eljárás alól. A magyar gazdaság növekszik, kiszabadult az inflációs spirálból, stabil a magyar forint, bővül a foglalkoztatás. A tavalyi esztendő eredménye, hogy Magyarországot már befektetésre ajánlják a nemzetközi hitelminősítők. A megkérdőjelezhetetlen eredményekhez a maga eszközeivel az Állami Számvevőszék is hozzájárult az elmúlt években. […]
 
Hogy látja, mennyire voltak sikeresek az utóbbi időben hozott korrupcióellenes intézkedések?
 
A korrupció az egész világ alattomos betegsége és a kérdés nyilvánvalóan nem az, hogy létezik-e, hanem az, hogy be tudjuk-e azonosítani a korrupciós veszélyeztetettséget és rendelkezünk-e olyan védelmi rendszerrel, amely ellenállóvá teszi mind az államot, annak szervezeteit, mind pedig az egyént. Az a kérdés, hogy képesek vagyunk-e a betegség megelőzésére. Az Állami Számvevőszék alapvetően az integritás személet elterjesztésével, vagyis a megelőzéssel járulhat hozzá a célkitűzésekhez. Meggyőződésem, hogy a korrupció elleni fellépés alapvetően a kontrollok és irányítási védelmi rendszerek fejlesztését jelenti. A felméréseink azt mutatják, hogy a magyar közszféra intézményei egyre elkötelezettebbek a korrupció megelőzősét biztosító módszerek alkalmazásában. Magyarországon elterjedt az integritás fogalma, és évről-évre fejlődik a gyakorlata az irányításban.
 
Az interjú teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.