Domokos László

Orosz-magyar számvevőszéki elnöki találkozó Moszkvában

2012-07-05 16:00

Nemzetközi együttműködésre van szükség a korrupció elleni harcban - erre hívta fel a figyelmet Domokos László az orosz fővárosban, egy nemzetközi konferencián. Az Állami Számvevőszék elnöke beszédében kijelentette: globalizálódó világunkban a korrupció is egyre inkább nemzetközivé válik, ezért csak összefogással lehet eredményesen fellépni ellene.

Az ÁSZ elnöke Szergej Sztyepasinnak, az orosz számvevőszék elnökének meghívására látogatott Moszkvába 2012. július 5-6-án. A csütörtöki nemzetközi korrupcióellenes konferenciát kétoldalú elnöki találkozó előzte meg, amelynek során a két szervezet elnöke - folytatva a 2011. szeptemberi, budapesti találkozójukon megkezdett eszmecserét - megbeszélést folytatott.

 

Domokos László tájékoztatta orosz kollégáját a Költségvetési Tanács szerepéről és feladatairól, a magyarországi korrupcióellenes lépésekről, kiemelve az Állami Számvevőszék integritás projektjének legfontosabb eredményeit, megállapításait. Szergej Sztyepasin a megbeszélésen elmondta: Oroszországban is fontos téma a korrupció elleni küzdelem, ennek érdekében nemzeti programot dolgozott ki az orosz kormány, amihez készek felhasználni a magyar tapasztalatokat is.

 

moszkva-1_20120711151437_28.jpg

Orosz-magyar számvevőszéki elnöki találkozó Moszkvában

 

A találkozót követő szakmai konferencián Domokos László részletesen bemutatta a korrupcióellenes küzdelem nemzetközi sztenderdjeit, valamint ismertette az elmúlt időszakban tett magyar lépéseket. Mint mondta: a korrupció ellen elsősorban nem büntetőjogi eszközökkel, sokkal inkább a megelőzéssel lehet eredményesen harcolni. Ezért nagyon lényeges, hogy az egyes állami szervezeteknél milyen célzott korrupcióellenes lépések történnek. Az ÁSZ elnöke szerint az integritás alapú közigazgatás megteremtése hatékony eszköz a korrupció visszaszorításában.

 

Domokos László kifejtette: Magyarországon a korrupció elleni küzdelemben kiemelkedő szerepe van az Állami Számvevőszék mellett a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak, a Legfelsőbb Bíróságnak, és a Legfőbb Ügyészségnek. Fontos mérföldkőnek számít, hogy tavaly novemberben ennek a négy szervezetnek a vezetői együttműködési megállapodást írtak alá, ami megerősíti és hatékonyabbá teszi a korrupció elleni fellépést.

 

Az ÁSZ elnöke hozzátette: A magyar kormány idén áprilisban fogadott el határozatot a korrupció elleni kormányzati intézkedésekről. Fontos előrelépést jelent, hogy a kormány döntése szerint az idén nyáron kísérleti projekt indul az integritás-irányítási rendszer állami szerveknél történő bevezetésére, mégpedig az ÁSZ tapasztalataira támaszkodva.

 

A szakmai konferencián - amelyen a két ország legfőbb ellenőrző intézményein kívül a korrupció elleni küzdelemben részt vevő egyéb hivatalok is képviseltették magukat - szó esett az INTOSAI munkacsoportjaiban folyó tevékenységekről. Amellett, hogy mind hazánk, mind Oroszország aktív tagjai a Pénzügyi Világválság Munkacsoportnak és a Nemzeti Teljesítménymutatók Munkacsoportnak, Domokos László és Szergej Sztyepasin egyetértett abban is, hogy a közbeszerzések területe szintén kiemelt figyelmet érdemel.

 

A hivatalos program az Állami Számvevőszék elnökének összefoglalójával zárult. Ebben Domokos László felhívta a figyelmet, hogy a globalizálódó világunkban a korrupció is egyre inkább nemzetközivé válik, ezért csak összefogással lehet eredményen fellépni ellene. Ilyen értelemben nagyon lényeges, hogy az egyes országok által alkalmazott módszerek összhangban legyenek.

 

Az ÁSZ elnöke beszédében kiemelte, hogy a találkozó a felek számára azért is hasznos volt, mivel a tapasztalatok és a jó példa átadása vezethet a szakmai fejlődéséhez. Úgy vélte, az ÁSZ-nál végbement szervezetépítés példaértékű lehet más országok legfőbb ellenőrző intézményei számára is. Végezetül az Állami Számvevőszék elnöke további együttműködést kezdeményezett az orosz partnerekkel.

 

A konferencián Domokos László mellett dr. Pulay Gyula tervezési igazgató és dr. Korbuly Andrea számvevő tanácsos vettek részt, és tartottak előadást a korrupcióellenes tevékenységről, valamint az ÁSZ integritás projektjéről.

 

Horváth Bálint
Kommunikációs és Intézményi Kapcsolatok Osztálya