Domokos László

Új színtér nyíilk a korrupció elleni küzdelemben

2017-01-26 14:00
Az Állami Számvevőszék és a Miskolci Egyetem Etikus vezetés, integritás és teljesítménymenedzsment a közszférában címmel rendezett „Jó gyakorlatok” konferenciát. A korrupció elleni küzdelem új színtere nyílik meg azáltal, hogy az integritás erősítése a szervezetek vezetőinek is kötelessége lett – mondta beszédében Domokos László, az ÁSZ elnöke.
Domokos László ismertette: 2016 októberétől már kormányrendelet mondja ki, hogy a közszféra intézményei vezetőinek felelőssége az olyan belső kontrollrendszer kialakítása, amely minden tevékenységi kör esetében alkalmas az etikai értékek és az integritás érvényesítésének biztosítására. Ez azt feltételezi, hogy a vezető korrupciós kockázatelemzéssel feltárja az általa vezetett szervezetet fenyegető korrupciós veszélyeket, tudatosítja azokat, és a kockázatok ismeretében kiépíti és működteti a megfelelő kontrollokat, amelyek révén a korrupciós kockázatok megelőzhetőek vagy mérsékelhetőek – hangsúlyozta az ÁSZ elnöke.
 
Az elmúlt években a költségvetési szervek körében megkezdődött az integritás szervezeti kultúrájának megteremtése, melynek egyik leginkább szembetűnő eredménye az ÁSZ integritás felmérésében önként résztvevő költségvetési szervek számának dinamikus emelkedése – mondta Domokos László, azonban hozzáfűzte: az eredmények ellenére fontos hangsúlyozni, hogy a felmérés nem helyettesítője, hanem segítője a számvevőszéki ellenőrzésnek. Az ÁSZ 2014-ben egy integritás ellenőrzésére alkalmas modult épített be a megfelelőségi ellenőrzéseibe, így 2015-ben már értékelte, hogy az ellenőrzött szervezet tett-e lépéseket integritásának erősítése érdekében. 2016 óta pedig az ellenőrzéseknek szerves része a korrupciós kockázatok kezelésének és a korrupció elleni védelem kiépítettségének, a kontrollok működtetésének értékelése – ismertette az elnök.
 
Az előadásról ide kattintva olvashat részletes tudósítást.