Domokos László

Vízkereszti koncert Szegeden

2020-01-07 14:41
2020. január 6-án Vízkereszt alkalmából rendezett komolyzenei koncertet a Szeged-Csanádi Egyházmegye a Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével. A koncerten részt vett Domokos László is.
Vízkereszt az egyik legősibb keresztény ünnep. A Szeged-Csanádi Egyházmegye ekkor rendezi a hagyományossá vált vízkereszti koncertjét, amelyen idén a Szegedi Szimfonikus Zenekar játszott többek között olyan ismert műveket, mint Liszt: A háromkirályok indulója a Krisztus-oratóriumból, Rossini: A sevillai borbély nyitánya, Figaró belépője, Bizet: Carmen, valamint Leigh-Darion: Álom-dal a La Mancha lovagja című musicalből.
 
Január 6-án a háromkirályok az újszülött Jézusnál tett látogatását ünnepli a katolikus egyház, s ekkor tartják a vízszentelés szertartását is, mely során a pap megáldja a keresztvizet és a szentelt vizet. A vízkereszt amiatt is kiemelt ünnep a katolikus egyház életében, mert ekkor kezdődik meg a házszentelés időszaka. A házszentelés szertartása során a pap az újonnan megáldott szenteltvízzel meghinti a lakásokat, házakat, amely révén nemcsak az épületeket, hanem a benne lakókat, dolgozókat is megáldja.
 
A vízkereszt ünnepéhez kötődően a magyarság körében különböző népszokások alakultak ki. Szokás volt a szenteltvíz hazavitele, melynek gyógyító hatást tulajdonítottak: pl. megitatták az állatokat, magukra locsolták, a bölcsőre hintették vagy a ház akár földjét is meglocsolták vele. Az ünnephez kötődő szokások közül ma már csak az él, hogy ekkor szokás leszedni a karácsonyfát.