Domokos László Az Állami Számvevőszék Elnöke

Domokos László hírportál

Zárszámadás: megalapozott törvényjavaslat, megbízható adatok

2013-08-30 12:18
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke sajtótájékoztató keretében ismertette az ÁSZ jelentését Magyarország 2012. évi központi költségvetése végrehajtásának ellenőrzéséről. Az ÁSZ elnöke kijelentette: az ellenőrzés közvetve alátámasztotta, hogy Magyarország idén júniusban, a múlt évi ellenőrzött adatok alapján is megalapozottan került ki az Európai Unió túlzottdeficit-eljárásának hatálya alól.
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) törvényi kötelezettségének megfelelően ellenőrizte Magyarország 2012. évi központi költségvetése végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot. Az ÁSZ értékelte annak megbízhatóságát, valamint azt, hogy a törvényjavaslatot megalapozó pénzügyi beszámolók, elszámolások összessége nem tartalmaz-e a megbízhatóságot befolyásoló lényeges hibát. A számvevők ellenőrizték továbbá, hogy a költségvetési törvény végrehajtása törvényesen és szabályszerűen valósult-e meg, az ellenőrzött szervezetek pedig szabályszerűen gazdálkodtak-e a közpénzekkel.

Az ÁSZ megállapította, hogy a 2012-es központi költségvetés végrehajtása megfelelt a jogszabályi előírásoknak, az egy évvel korábbihoz képest javult a szabályszerűség és a megbízhatóság. A központi alrendszer adósságállománya 2012 végén közel 2%-kal volt alacsonyabb az előző évinél, a költségvetési folyamatok pedig két fontos mutató tekintetében 2004 óta nem alakultak olyan kedvezően, mint tavaly.

 


Domokos László szerint az Állami Számvevőszék munkájával érdemben hozzá tudott járulni ahhoz, hogy az Országgyűlés a zárszámadási törvényjavaslat elfogadásáról megalapozott döntést hozhasson. A sajtótájékoztatón Domokos László elmondta: jelentésünk azt bizonyítja, hogy Magyarország 2012-ben kézben tudta tartani a költségvetését, mégpedig fenntartható módon. Meg kell becsülnünk ezt az egyensúlyi állapotot - hívta fel a figyelmet az ÁSZ elnöke.

 

Mozgásterünk ugyan nőtt, de minden közpénzfelhasználónak annyi pénzből kell gazdálkodnia, amennyi rendelkezésre áll - mutatott rá Domokos László. Hozzátette: A közpénzt meg kell becsülni, a közpénzt felhasználóktól pedig hatékony felhasználást, valamint eredményességet kell elvárni. Jó kiindulópont, hogy a 2012-es év egyértelműen megmutatta: Magyarország képes a korlátokat figyelembe véve gazdálkodni - mondta az elnök.

 

Végezetül leszögezte: Kulcskérdés a jelenlegi egyensúlyi helyzet megtartása, az utóbbi évek eredményeinek megbecsülése, ami lehetőséget teremt arra, hogy bővülő mozgásterünket a gazdasági növekedés beindítására használhassuk fel, hosszú távon ugyanis ez a fenntarthatóság alapja - mutatott rá Domokos László.

Partnereim