A 2021-es költségvetésről szóló törvény iránytűként szolgálhat a gazdaság újraindításához

2020-06-10 10:01
Biztos kiindulópont a 2021-es költségvetés – emelte ki Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a jövő évi költségvetésről szóló parlamenti vitában elhangzott expozéjában. Az ÁSZ véleménye szerint a 2021. évi központi költségvetési törvényjavaslat megalapozott, valamint megfelel az Alaptörvényben meghatározott államadósság-szabálynak, valamint a költségvetésre vonatkozó jogszabályi előírásoknak.
2013-tól, azaz a sikeres konszolidációt követően a magyar gazdaság ráállt egy kiegyensúlyozott növekedési pályára – idézte fel expozéja elején Domokos László. Hozzátette: Több tényezőnek köszönhetően a gazdasági növekedés többnyire még a kormányzati előrejelzésnél is gyorsabbnak bizonyult. A koronavírus-járvány következtében azonban ez a növekedési trend megtört, és jelenleg az a releváns kérdés, hogy a magyar gazdaság mikorra tud visszatérni a növekedést jelentő pályára – húzta alá az ÁSZ elnöke.
 
DL_expoze1
 
Az ÁSZ elnöke szerint időszerű, hogy a jövő évi költségvetést már idén nyáron tárgyalja az Országgyűlés, hiszen a vírus okozta gazdasági és társadalmi problémák kezelésének nagyon fontos eszköze a 2021-es költségvetés első félévi elfogadása. Ez azért célszerű, mert ezzel az Országgyűlés több bizonytalanságot megszüntet – világított rá Domokos László. Mint mondta: Fontos, hogy a költségvetési törvényjavaslat meghatározza, mekkora pénzösszeget tud az állam 2021-ben a COVID-19 káros hatásainak mérséklésére, és a gazdaság újbóli beindítására fordítani.
 
Az ÁSZ elnöke kiemelte: Ezt három tényező határozza meg. Az első, hogy mekkora hiányt célszerű vállalni, a második, hogy mekkora összeget lehet más céloktól erre a két feladatra átcsoportosítani úgy, hogy a szükséges közfeladatok teljesíthetőek legyenek, a harmadik pedig, hogy mekkora lesz a 2021. évi „visszapattanásnak" a dinamikája. Aláhúzta: A költségvetési törvényjavaslat választ ad mindhárom kérdésre.
 
Domokos László úgy összegzett: a központi költségvetés számai már 2020. nyarától támpontul szolgálhatnak a magyar társadalom minden tagja, vállalkozása és intézmények számára a saját 2021. évi terveik elkészítéséhez, ami a járvány utáni bizonytalan helyzetben egy biztos kiindulópontot jelenthet. Domokos László végül javasolta az Országgyűlésnek, hogy az ÁSZ véleményében említett kockázatokat mérlegelje, szükség esetén kezdeményezzen és szavazzon meg módosításokat, aztán fogadja el júliusig a Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló törvényt, mivel az iránytűként szolgálhat a gazdaság újraindításához.