A földtől az asztalig

2021-05-26 20:13
„Gasztopercek” néven indít, a helyi termelőket támogató kezdeményezést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatósága és Prohászka Béla, Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke.
A közelmúltban két, az agráriumhoz köthető esemény miatt is a szülővárosomba látogattam, ahol örömmel tapasztaltam, hogy a mögöttünk hagyott nehéz időszak a Békés megyében élőket is összefogásra, egymás segítésére ösztönözte. Büszkén értesültem arról, hogy a megyei gazdák 33 tonna búzával járultak hozzá ahhoz az 1100 tonnához, amelyet a tavalyi évben a „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” elnevezésű jótékonysági kezdeményezés keretében ajánlottak fel a Kárpát-medence gazdálkodói rászoruló családoknak és gyerekeknek.
 
Óriási eredménynek gondolom, hogy a gazdák szolidaritásának köszönhetően a nehéz sorsban élő családok asztalaira is kerül majd minőségi élelem. Úgy vélem a mezőgazdaság nem csupán azoknak fontos, akik ezzel foglalkoznak, hanem nekünk is, akik a hazai termékeket fogyasztva igyekszünk megóvni az egészségünket.
 
Ezért is értesültem örömmel arról, hogy a friss, minőségi élelmiszerek népszerűsítése, illetve a helyi termelők támogatása áll a „Gasztopercek” elnevezésű kezdeményezés középpontjában. Az ötletgazdák a pandémiás időszakban különösen fontosnak gondolják, hogy összefogás keretében segítsék a helyi termékek piacra jutását, valamint az egészséges helyi gyümölcsök, zöldségek, illetve hús- és húskészítmények bemutatását, népszerűsítését.
 
Gasztro


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóság új székházának konyhájában a helyiek által termelt húsokból és zöldségekből készít majd ízletes ételeket Prohászka Béla, Venesz-díjas mesterszakács.