A Gazdasági bizottság támogatta az ÁSZ 2019-es tájékoztatóját

2020-05-18 13:00
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke az Országgyűlés Gazdasági bizottságának ülésén szólalt fel, ahol az ÁSZ 2019-es szakmai tevékenységéről szóló tájékoztató volt napirenden.
2020. május 14-én nyújtotta be az Állami Számvevőszék a 2019-es szakmai tevékenységéről szóló tájékoztatót az Országgyűlésnek, a koronavírus-járványra való tekintettel elektronikus úton. Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága pedig 2020. május 18-ai ülésén napirendre vette a beszámolót.
 
Domokos László, az ÁSZ elnöke felszólalásában leszögezte: Különleges jogrendben az Alaptörvény alkalmazása nem függeszthető fel, ezért az Állami Számvevőszék a jogállami kereteknek megfelelően az egészségügyi veszélyhelyzetben is végzi a törvényekben meghatározott feladatait. Biztosítjuk az Országgyűlés pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerepét, hozzájárulva ezzel a jogállami keretek fenntartásához a közpénzügyekben.
 
Visszatekintve az elmúlt 10 esztendőre, az Állami Számvevőszék teljes szervezeti és módszertani megújulást hajtott végre. Ennek egyik legérzékelhetőbb eredménye, hogy az ÁSZ 2019-ben több mint 60 százalékkal, több mint 1360-ra növelte az ellenőrzött szervezetek számát a megelőző évhez képest – mondta el Domokos László a bizottsági ülésen.
 
DL_GB5
 
Az Országgyűlésnek elektronikus módon benyújtott tájékoztatóból kiderül: a 2019-ben nyilvánosságra hozott 254 számvevőszéki jelentés mellett az ÁSZ elemzői tavaly minden korábbinál több, összesen 32 elemzést készítettek. Ezek olyan kiemelt gazdasági és társadalmi területeket érintettek, mint a központi költségvetés, az államadósság-csökkentés, az áfa beszedése, a korrupció megelőzése, a foglalkoztatás és munkahelyteremtés, az egészségügy, a családtámogatás, a gyermekvédelem, a klímaváltozás, a helyközi közlekedés, az állami és önkormányzati vállalatok gazdálkodása és integritása, valamint az alapítványok gazdálkodása.
 
Hasonlóan az előző évekhez, az Állami Számvevőszék a 2019-es tájékoztatójában is tett konkrét felvetéseket az Országgyűlés számára a felelős közpénzügyi gazdálkodás további fejlesztése érdekében – hívta fel a figyelmet Domokos László. Ezek közül kiemelte teljesítménymérés elterjesztésére vonatkozó felvetést a közszféra szervezetei között.
 
Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága támogatta az Állami Számvevőszék 2019. évi tevékenységéről szóló tájékoztató elfogadását, amely ezt követően kerülhet az Országgyűlés plenáris ülésére.