A kisvállalkozások hitelezése hozzájárul a fenntartható kifehérítéshez

2020-06-18 08:39
A tisztességes hitelezést az adott szó szentsége mellett ma már átfogó szabályrendszer próbálja biztosítani - írja Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a Növekedés.hu oldalon.
Az Állami Számvevőszék szakemberei elkészítették „A kisvállalkozások hitelezésének hatása a gazdaság kifehérítésére” című elemzést, amelynek mottója Széchenyi István 1830-ban megjelent „Hitel” című könyvének bevezetéséből származik, amelynek alapgondolatai ma is érvényesek.
 
“A hitelrül szólok, s a mi belőle foly;
a becsületrül, az adott szó szentségérül, a
cselekedetek egyenességérül.”
(Széchenyi István)
 
 
Az elemzés szempontjából még lényegesebb az idézett mondat második alapgondolata: az, hogy a hitel következménye a cselekedetek egyenessége. Ezt mai kifejezéssel átláthatóságnak nevezhetjük. Egy vállalkozás akkor juthat hitelhez, ha be tudja bizonyítani, hogy várható jövedelméből a hitelt képes lesz visszafizetni. A törlesztést pedig a hivatalosan kimutatott jövedelméből kell majd megvalósítania. Ily módon a hitelezés a gazdaság kifehérítésének egy fontos eszköze lehet, különösen a kisvállalkozások esetében, amelyeknek több lehetőségük van bevételeik eltitkolására. Ugyanakkor a kisvállalkozások hitelezésének bővülése a gazdaság kifehéredésének a jele is, mivel azt mutatja, hogy a kisvállalkozó már nem tart a hitelezés megkívánta nagyobb transzparenciától, mivel az adórendszer és a szabályozó rendszer egyéb elemei amúgy is jövedelmei bevallására késztetik. A hitelezés és a fehéredés közötti elméletileg fennálló kölcsönös összefüggés gyakorlati érvényesülését vizsgálja ez az elemzés, feltárva, hogy az összefüggés elmúlt években ténylegesen érvényesült.
 
A pénteken megjelenő elemzés illeszkedik az Állami Számvevőszék elemzéseinek abba a sorába, amelynek első lépésében az állam hitelfelvételének (adósságkezelésének) az eredményességét vizsgálta, majd a lakosság pénzügyi sérülékenységének alakulását elemezte. Így jutottak el a szakemberek a gazdaság harmadik szereplőjének a vállalkozásoknak a hitelezéséhez. Az Állami Számvevőszéknek, mint a hitelezés szabályozását végző hatóságoktól, és a hitelezőktől egyaránt független szervezetnek az elemzései minden témát elsősorban a közpénzügyi kockázatok szempontjából értékelnek, és e kockázatok csökkentésének lehetőségeire próbálnak rámutatni.
 
Az elemzésnek különös aktualitást ad az, hogy a koronavírus-járvány miatti gazdasági megtorpanás utáni újraindulás ösztönzésének egyik kiemelt eszköze a vállalkozások kedvező feltételek melletti hitelezése. Ennek sikeressége nemcsak a gazdaság talpra állását segíti, hanem azt is, hogy a gazdaság kifehérítése terén az elmúlt 10 évben elért eredményeket is meg tudjuk őrizni.