Domokos László

A költségvetés a pénzügyi biztonság legfontosabb eleme

2020-02-24 11:50
„A személyi kölcsönök hitelállománya messze túl van a rekordon, meghaladja a 2008-as válság előtti időszakot, ami óriási kockázat”- mondta az Állami Számvevőszék elnöke egy múlt heti konferencián. Domokos László a megnövekedett hitelállomány miatt tartalékolásra és pénzügyi tervezésre inti a lakosságot.
„Mindannyian olyan országban szeretnénk élni, ahol mindenkinek esélye van a jólétre. Olyan országban, ahol a tisztességes munka eredménye a tisztes megélhetés. Ahol felelős gazdálkodáson alapul a családi költségvetés, ahol a jó gazda gondosságával bánnak a gazdálkodó szervezetek a saját és az állami szférában dolgozók a köz pénzével” – mondja Domokos László.  
 
A magyar lakosságra jellemző, hogy tovább nyújtózkodik, mint ameddig a takarója ér, és ezt a mostani lakossági hitelállomány drasztikus számai is alátámasztják. Az ÁSZ elnöke veszélyes dolognak látja a személyi kölcsönök és áruhitelek felvételét, illetve a több hitel együttes létét, hiszen általában olyanok veszik ezt fel, akik hónapról hónapra élnek. Ennek pedig az a kockázata, hogy egyre mélyebbre süllyednek pénzügyileg.
 
Az adósságcsapda elkerülésére több módszer is van, illetve számos operatív, technikai segítség támogatja a tudatos gazdálkodás ösztönzését.
 
Domokos László szerint az egyik ilyen elv az, hogy mindig csak annyi pénzügyi kockázatot vállaljunk, amennyit képesek vagyunk belátni és kezelni. Hitelfelvétel előtt érdemes legalább 6 hónapig a várható törlesztésnek megfelelő összeget félretenni, és ha a megmaradt pénz fedezi az elsődleges kiadásokat, csak akkor érdemes körbenézni a hitelek piacán.
 
A másik az ÁSZ elnöke szerint a mindennapi pénzügyi tervezés, avagy a családi költségvetés készítése. Domokos László szerint ebben kiemelten kell támogatni a lakosságot. „A családok létérdeke, hogy a bevételek és kiadások egyensúlyban legyenek, illetve ezeket hosszú távon is fent tudják tartani. Hiszen amennyiben a kiadási oldal meghaladja a bevételeket, akkor a család hitelfelvételre kényszerül, ha azonban a bevételek nagyobbak a kiadásoknál, akkor a fennmaradó rész megtakarítható” – mondja.
 
Háztartási költségvetést nagyon egyszerű manapság készíteni – vallja az ÁSZ elnöke. A legegyszerűbb a jól bevált kockás papír, de használhatunk különböző táblázatokat is. A háztartási kiadások vezetésére azonban már egész számítógépes iparág települt. Különböző programok, szoftverek és mobil alkalmazások is segítik a felhasználókat, hogy pontosan vezessék és átlássák költségeiket.
 
Ehhez az egyik legmegbízhatóbb felület a www.okosanapenzzel.hu oldalon található kalkulátor, amely a háztartási költségvetés számításához jelenthet segítséget.
 
Domokos László szerint a háztartási költségvetés tervezése mellett fontos meghatározni a kiadások sorrendjét is. Azt javasolja első helyen a közüzemi számlákat és a lakás fenntartásának költségeit kell rendezni, ezután következhet az élelmezés, majd a ruházkodás, illetve közlekedés költségei – s csak az utolsó helyre kerüljenek a szabadidős tevékenységek és a szórakozás. Ha valaki megfogadja a fent leírtakat, máris sokat tett annak érdekében, hogy tudatosan bánjon pénzügyeivel és hozzájáruljon családja pénzügyi biztonságához.