A pálinka nemcsak rövidital, hanem az összetartozás szimbóluma is

2021-09-20 14:57
Már 21. alkalommal került megrendezésre a Gyulai Pálinkafesztivál, mely a Pálinka ízutazás – Múltunk és jövőnk a magyar gasztronómiában címet viselte. A pálinka ebben a régióban nem csak rövidital, hanem jelkép is. Az ital innen indult hódító útjára, és a fesztiválnak jelentős szerepe van abban, hogy hungarikummá válhatott.
Büszke vagyok arra, hogy Békés megyében nőttem fel, és nagy öröm számomra, hogy egy nehézségekkel teli küzdelmes időszak után ismét részt vehettem a több mint két évtizede életre hívott Gyulai Pálinkafesztiválon. Az ital innen indult hódító útjára, és a fesztiválnak jelentős szerepe van abban, hogy a pálinka hungarikummá válhatott.
 
palinkafesztival1
 
Gyulának, a pálinka fővárosának, a kultúra magyar városának kiemelten fontos a saját történelme, fontosak a hagyományai. Gyula messze-földön híres különleges gasztronómiájáról, amelybe a hungarikummá minősített pálinka is beletartozik. A pálinka a magyar emberek nemzeti büszkesége, a magyar gasztronómia nem képzelhető el a kitűnő hungarikum nélkül.
 
A gyulai várkertben megrendezett fesztivál célja volt a kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítése, a magyar gasztronómiai hagyományok ápolása. Öröm volt nézni a folklórt, öröm volt ott lenni egy történelmi helyen, és öröm volt felidézni a 20 évvel ezelőtti kezdeteket. A nemzeti összetartozás pálinkája nemcsak érzést ad, hanem bizonyítéka is az összefogásnak. A pálinka azontúl, hogy hungarikum, szimbolikus összeöntéssel a nemzeti összetartozás, szolidaritás jelképe is.
 
Az elmúlt időszak sok lemondással és önmegtartóztatással járt, és a hírek szerint még mindig nem tudunk teljesen fellélegezni. Ezért használjunk ki minden lehetőséget, amely a pálinkafesztiválhoz hasonlóan igazán tartalmas és értékteremtő közösségi élményt nyújt.