A polgári nemzetbiztonsági szolgálat fennállásának évfordulója

2020-02-28 13:31
2020. február 28-án a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok fennállásának 30. évfordulója alkalmából rendezett ünnepséget a Belügyminisztérium és a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Az eseményen részt vett Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.
A nemzetbiztonsági szolgálatok alapvető feladata Magyarország függetlenségének és törvényes rendjének védelme, nemzetbiztonsági érdekeinek érvényesítése.
 
1990. január 25-i ülésén fogadta el az Országgyűlés az 1990. évi X. törvényt, ami a különleges titkosszolgálati eszközök és módszerek engedélyezésének átmeneti szabályozásáról szól.
 
A rendszerváltást megelőzően hosszú évtizedeken át ugyanis törvényi szinten szabályozatlan volt a titkos adatgyűjtés témaköre. A fordulópontot az átmeneti szabályokat tartalmazó 1990. évi X. törvény jelentette, amelyben megjelentek a titkosszolgálati eszközök alkalmazásának, illetve az állampolgári jogok védelmének fontosabb garanciális elemei, feltételei, többek között a nemzetbiztonsági tevékenység célirányosságának és arányosságának alapelve is.
 
A 1990. évi X. törvény, valamint a nemzetbiztonsági feladatok ellátásának átmeneti szabályozásáról szóló 26/1990. (II. 14.) MT rendelet hatályba lépését követően – a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok egyikeként – alakult meg az Alkotmányvédelmi Hivatal jogelőd szerve, a Nemzetbiztonsági Hivatal.
 
A 30 éve fennálló polgári nemzetbiztonsági szolgálatok évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke jelképesen megkapta a nemzeti színű szalaggal átfűzött 1990. évi X. törvény leiratát.