A teljesítményellenőrzés mércéje a hatásosság

2020-10-18 00:00
„Az ÁSZ jövőbeni célja, hogy bővítse a teljesítményellenőrzéseinek a számát. Ehhez legfőképp célzottságra és tervezettségre van szükség.” Szombaton az ÁSZ és a Miskolci Egyetem közös képzésén a jövő teljesítmény ellenőreinek oktatása keretében a téma alapvető összefüggéseiről tartottam előadást. Célom, hogy elősegítsem a közös gondolkodást, amelynek következtében az ÁSZ a továbbiakban ezen az összetett területen is hatékonyan tudja ellátni a feladatait.
A következő években az ÁSZ bővíteni szeretné teljesítményellenőrzéseinek számát, amely feladatra második éve célzott képzéssel támogatja a részterület iránt érdeklődő kollégákat, vezetőket. Azt gondolom minden új megoldás bevezetéséhez szükséges, hogy a szervezeten belül rendelkezzünk azzal a szakmai bázis tudással, amelyre építhetünk. A teljesítmény mérése, a hagyományos ellenőrzésekhez képest egy – a többi számvevőszék számára is – összetett feladat. Ugyanakkor a hatása a társadalom és a jól irányított állam számára kiemelten fontos, mind egyfajta szemléletváltás, mind gazdasági szempontból.
 
evnyito_telj1
 
Mi az összefüggés a teljesítményellenőrzés és a jól irányított állam között? Mi a teljesítmény mérésének haszna?
 
A kiegyensúlyozott jövőbeli fejlődés megalapozásának záloga a közszféra teljesítményorientált működtetése. A jól irányított állam támogatása pedig, a jól kialakított állami szervek működtetésén keresztül érhető el. A jól irányított állami szervezeteknek pedig, olyan rendszerként kell működniük, amelyben a szervezeten belüli teljesítményeket átfogóan kezelik és mérik. Ennek alapja a szervezetek vezetőinek elkötelezettsége a jó irányítási rendszerek működtetése mellett, amely hozzájárul a szervezet küldetése megvalósításával összefüggő valamennyi szervezeti folyamat teljesítőképességéhez. A teljesítménymenedzsment kialakításához világos szervezeti célok és ezeket mérő indikátorok kialakítása szükségszerű, amelyek elsősorban a szervezet számára adnak visszacsatolást, a továbbiakban pedig a szervezet hatásosság vizsgálatának alapjait adhatják meg.