A vírus még sokáig velünk marad

2020-09-25 06:00
„Az ÁSZ tíz ún. helyénvalósági kritériumra tett javaslatot, amelyeknek célja egyrészt a járvány megfékezéséhez feltétlenül szükséges eszközök biztosítása, illetve az emberek megélhetésének, létbiztonságának a támogatása, másrészt a járvány utáni fellendüléshez való hozzájárulás” – mondta Domokos László, a Közgazdász Vándorgyűlésen.
A járvány kitörésekor sokan úgy látták, hogy annak negatív gazdasági hatásai csak átmenetiek, és a járvány elmúltával minden visszaáll a régi kerékvágásba. Domokos László szerint ez csak illúzió. Mára nyilvánvalóvá vált, hogy a járvány után minden másképpen lesz. Azok lesznek a sikeres vállalkozások és a sikeres országok, amelyek a megváltozott helyzethez alkalmazkodni tudnak – mondta előadásában Domokos László.
 
A járvány gazdasági hatásainak kezelése során prioritást kell biztosítani azoknak az intézkedéseknek, amelyek a járvány által felgyorsított átalakulás során versenyképességet biztosítanak a magyar emberek és a magyar vállalkozások számára. Az Állami Számvevőszék már a járvány kitörésekor megfogalmazta és a Kormány illetékeseihez eljuttatta a változásmenedzsmentet szolgáló intézkedések kiválasztására vonatkozó helyénvalósági kritériumait.
 
1
 
Az ÁSZ tíz ún. helyénvalósági kritériumra tett javaslatot. Az első öt helyénvalósági kritérium a támogatandó célokra vonatkozott, míg a következő öt kritérium az intézkedések szinergiájának megítéléséhez szolgált támpontul.
 
A helyénvalósági kritérium elnevezés arra utal, hogy a kritériumot konkrét jogszabályok nem írják elő, de azok megfelelnek a közpénzfelhasználás alkotmányos követelményeinek: a célszerűségnek, az eredményességnek és az átláthatóságnak.
 
Domokos László szerint a legfőbb prioritás a járvány megfékezéséhez feltétlenül szükséges eszközök biztosítása, és a létalapjukat elveszítő állampolgárok megsegítése. Ezt követően azonban olyan javaslatok megvalósításának célszerű prioritást adni, amelynek kettős hatása van, azaz segítik a járvány okozta nehézségek enyhítését, de egyúttal hozzájárulnak ahhoz is, hogy a járvány utáni fellendülés során a magyar állami és üzleti szféra versenyképesebb legyen, és fenntartható módon működjön.