Állami kitüntetések átadása

2020-08-19 14:42
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke részt vett az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepe alkalmából az állami díjak és kitüntetések ünnepélyes átadásán.
A koronavírus-járvány miatt az állami kitüntetéseket idén március 15., az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója helyett az államalapítás ünnepéhez kapcsolódóan adták át. Az elismeréseket Áder János Kövér László házelnökkel együtt adta át.
 
Az eseményen Áder János, Magyarország köztársasági elnöke mondott beszédet a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek ünnepélyes átadásán az Országház kupolacsarnokában 2020. augusztus 19-én.
 
Áder János ünnepi beszédében hangsúlyozta: ezúttal is csupa olyan életművet, olyan munkát, kiteljesített tehetséget, jelentős eredményt, sok évtizedes pályafutást, megérdemelt sikert lehet méltatni, amelyen „megáll a világ szeme”.
 
A miniszterelnök előterjesztésére a kitüntettek között volt Warvasovszky Tihamér, az Állami Számvevőszék korábbi alelnöke, Székesfehérvár volt polgármestere, aki a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést az Állami Számvevőszék szervezeti és szakmai megújításában betöltött fontos szerepe, valamint Székesfehérvár város infrastrukturális és kulturális fejlesztését szolgáló, eredményes településvezetői munkája elismeréseként vehette át.
 
A Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést vehetett át: Bács Tamás egyiptológus; Frank Spengler, a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi irodájának vezetője; Gáspár Zsolt Széchenyi-díjas építőmérnök; Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező; Kun Miklós Széchenyi-díjas történész; Szabó Gábor fizikus, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Fizikai Intézete Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének egyetemi tanára; Takaró András, a Kiskunlacházi Református Egyházközség lelkipásztora; Wolfgang Brandstet­ter, az Osztrák Alkotmánybíróság alkotmánybírája; Kónya István, a Kúria-elnökhelyettese; Liszkay Gábor, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány alapítója; Orosz Ildikó a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke.
 
Domokos László ezúton is gratulál a kitüntetetteknek.