ÁSZ nap a Balatonnál

2022-06-29 12:26
Örömömre szolgált, hogy részt vehettem az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület immár 10. alkalommal megszervezett nyári pénzügyi táborában Balatonbogláron, illetve annak is a már hagyományosnak tekinthető „Állami Számvevőszék” tematikus napján. Mindig örömet jelent, ha lelkes és érdeklődő fiatalok előtt beszélhetek az Állami Számvevőszék szerteágazó tevékenységéről és küldetéséről.
Az Econventio egyesülettel immár 10 éve dolgozunk együtt a pénzügyi tudatosság fejlesztésének megvalósításán. Sőt külön is szeretném kiemelni, hogy 10-11 éve innen a balatoni pénzügyi táborból indult el egy azóta – a közös erőfeszítéseink eredményeként – megvalósult kezdeményezés: a pénzügyi alapismeretek bekerültek az középiskolai alaptantervbe.
 
Az idei balatoni táborban azok a középiskolások vehettek részt, akik a legeredményesebben töltötték ki az Econventio egyesület pénzügyi ismereteket felmérő tesztjét. Mivel a pénzügyek iránt érdeklődő fiatalokkal beszélgethettem, különösen jó élmény nekik bemutatni mindazokat a feladatokat és célkitűzéseket, amelyekért nap mint nap dolgozunk a kollégáimmal.
 
A táborozók ugyan nyitottak voltak a pénzügyek iránt, mégis fontosnak gondoltam felhívni a figyelmüket arra, hogy a társadalmunkban még mindig a pénzügyi ismereteknek, a tervezésnek és az előrelátásnak a hiánya jellemző. Nem lehet elégszer hangsúlyozni mekkora jelentősége van annak, hogy már a középiskolában megtanulják a fiatalok, hogy mennyire fontos a szabályok betartása és, hogy miért fontos költségvetést készíteni, vagy hogyan lehet az életüket pénzügyi szempontból is megtervezni. A felnövekvő generációk boldogulásán túl, a nemzetnek is érdeke, hogy a pénzügyi kompetenciák és a pénzügyi cselekvések harmóniába kerüljenek, hiszen ez a „pénzügyi kulturáltság" alapja. Ez a nyári tábor pedig szerencsére többek között erről is szól.
 
A pénz az életünk mindennapi része. Az pedig, hogy ezzel miképpen gazdálkodunk, hogy mit kezdünk vele meghatározza a mindennapjainkat, az életszínvonalunkat, és a biztonságunkat. Az Állami Számvevőszék társadalmi felelősségvállalásának immár több mint 10 éve hangsúlyos területe a magyar lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztése és természetesen jómagam is aktívan részese vagyok a támogató, tudásmegosztó alkalmaknak.  
 
Econventio_tabor
 
Jó tanácsként azt javasoltam a résztvevőknek, hogy igyekezzenek mindig előre tervezni és „Víz nélkül soha ne menjenek a sivatagba!”, mert egy termék ára mindig relatív, attól függ, hogy mennyire kiszolgáltatott a helyzetünk. Mindig igyekezzenek takarékoskodni. Nem baj, ha apró lépésekkel indulnak, a lényeg, hogy legyenek kitartóak és végül meglesz a gyümölcse a takarékoskodásnak. Rámutattam, hogy egy kicsit a takarékosság is olyan, mint a sport. Minél hamarabb kezdjük, minél kitartóbbak vagyunk, annál jobbak és annál eredményesebbek leszünk.
 
Néhány szóban a pénzügyi tudatosság és az egészségtudatosság közötti szoros kapcsolatot is bemutattam. Elsőre talán meglepő lehet, hogy a két terület hogyan fonódhat össze, de ha belegondolunk, talán mindannyian egyetértünk azzal, hogy valójában betegnek lenni a legdrágább. Felívtam a fiatalok figyelmét arra, hogy a pénzügyi tudatosságunk szerves részét képezi egészségünk tudatos védelme is, hiszen az egészségtudatosság és a pénzügyi tudatosság is ugyanazokon az alapokon nyugszik: megfelelő informáltság, hiteles információk, illetve felelős felnőtt döntéshozatal.
 
Annak érdekében, hogy a diákok minél jobban megértsék az ÁSZ munkájának a jelentőségét, tevékenységünket a tanáraik áldozatos munkájához hasonlítottam. Elmondtam, hogy az Állami Számvevőszék nemcsak abban hasonlít a tanáraikhoz, hogy ellenőriz, hanem abban is, hogy tanácsokat ad, illetve támogatást nyújt azoknak az ellenőrzött szervezeteknek, amelyek ugyan elakadtak, de javítani szeretnének. Az ÁSZ célja ugyanis, hogy hozzájáruljon mindenki közös boldogulásához, vagyis a közjóhoz. Ennek érdekében pedig ajánlásokat fogalmazunk meg, ezzel támogatva azokat az ellenőrzötteket, akiknél hibát vagy hiányosságot találunk. Pont úgy, ahogy azt egy jó tanár is teszi.
 
Az előadásomat követően sem zárult le a tematikus a nap, a kollégáim ugyanis egy interaktív, játékos foglalkozás keretében mutattak rá a pénzügyileg tudatos gondolkodás legfontosabb ismérveire.